Det finns dock knep för att lindra övergången och minska stress och oro. I stort handlar det om acceptans och prioritering och att planera in vissa ljuspunkter i tillvaron för att få fart på energi och motivation.
10 knep för att minska jobbångest
- Acceptera jobbstarten
Acceptans – det gäller att gilla läget. Visst är det skönt med ledighet, men nu är det dags att växla om till ”jobbmode”. Om det känns tufft och trögt kan det vara bra att känna till att det är helt normalt, och att det går över. Tänk även på att det kommer fler semestrar framöver.
- Få tillbaka dygnsrytmen
Det är lätt att ställa om dygnsrytmen när vi är lediga och på sommaren njuter vi av långa, ljusa kvällar och unnar oss sovmorgnar. För att underlätta övergången till vardagen med jobb igen kan man försöka att ställa om dygnsrytmen några dagar innan man börjar arbeta igen.
- Mjukstarta
Det är en omställning att börja arbeta igen och det kräver energi. Mjukstarta gärna om det är möjligt och undvik att kasta dig huvudstupa in i möten och projekt de första dagarna. Beta av lite i taget och gör de enklare uppgifterna först, nästan som om du värmer upp inför ett träningspass.
- Prioritera
Börja gärna med att göra en prioriteringslista för de närmsta dagarna. Målet kanske är att hinna två saker idag och hinner man något mer blir det en bonus. Det gäller att ge sig själv en klapp på axeln för varje uppgift man klarar av.
- Boka in möte med dig själv
Det kan vara bra att avvara tid i kalendern för sig själv. Då kan man i lugn och ro väcka semesterhjärnan, svara på mejl och komma ikapp. Börja även att planera för hösten. Efter en ledighet kan det vara lättare att se den större bilden och prioritera bra. Det kan ibland vara bättre att prioritera bort saker än att skjuta upp dem.
- Pauser emellanåt
Det är viktigt att komma ihåg även små pauser under arbetsdagen. En lång semester räcker inte för att hålla sig långsiktigt utvilad. Människor behöver regelbundna pauser för att må bra. Det kan handla om små mikropauser när man drömmer sig bort med blicken ut genom fönstret, att sträcka på sig eller gå till köket för ett glas vatten, till de lite längre kaffepauserna med kollegor. Arbetar du hemifrån kan det vara bra med en schemalagd digital fikapaus med kollegor eller någon vän.
- Håll fokus på det positiva och sätt mål
Ledighet brukar ge perspektiv och möjlighet att i lugn och ro kunna reflektera över sin livssituation. Kanske har tankarna på en ny hobby vuxit fram eller att man insett hur bra man mår av att promenera i naturen eller behöver du utvecklingsmöjligheter på jobbet? Kom ihåg dina reflektioner när du väl är tillbaka på jobbet och försök att ha en positiv inställning där fokus är på nya möjligheter istället för alla måsten. Det kan vara bra att sätta upp några delmål för hösten och vintern. Det kan vara allt ifrån att hålla fast vid två promenader i veckan, dricka mindre kaffe till att prata med chefen om någon ny arbetsuppgift du gärna skulle vilja lära dig. Kanske är det dags att gå någon intressant utbildning, antingen via jobbet eller privat.
- Fortsätt njuta i vardagen
Semestern är slut och man är tillbaka på jobbet igen. Förläng sommaren med att planera in utomhusaktiviteter på arbetsfria dagar. Det är viktigt att ha små saker att se fram emot. Gör saker som du gillar och blir glad av, kanske ett danspass på gymmet, yoga hemma, en god middag med vänner på favoritrestaurangen, måla eller picknick med familjen.
- Fokus på goda vanor
Fundera på vad du mår bra av att göra, vad som ger dig energi. Försök att få in dessa aktiviteter i din vardag. Fortsätt att läsa böcker även om ledigheten är slut, lägg pussel, sätt dig på en bänk och andas en stund på väg hem från jobbet. Vi tänker ofta att vi inte har tid, men med korta pauser skapas bättre ork och problemlösningsförmåga, vilket är viktigt både i jobbet och hemma.
- Framtidsdrömmar
Att ha något att se fram emot i almanackan ger oss energi att klara av ”surdegar” här och nu. Ta fram kalendern och fundera på vad du kan planera in och när. Middag med vänner någon lördagskväll framöver. Boka in lunchpromenad med kollega eller en granne på onsdagar. Föreslå någon kick-off aktivitet på jobbet. Kanske blir det ingen utlandsresa i år, men att drömma om en resa till solen nästa vår eller sommar kan få vem som helst på bättre humör.
Lycka till med mjukstart efter semestern!
P.S Kom ihåg att det alltid finns mer att göra, så planera in pauser. Om man tänker att man bara ska göra klart det ena eller det andra först, är risken stor att det dyker upp nya ”måsten” och att pausen aldrig blir av.