Ange ditt sökord

Arantza, 16 och Ana, 13 från Venezuela medverkar i dokumentärfilmen No Shame. Period - en film om mens, mod och hur livet förändras över en natt. Foto: Viktor Nordenskiöld/Plan International

Arantza, 16 och Ana, 13 från Venezuela medverkar i dokumentärfilmen No Shame. Period - en film om mens, mod och hur livet förändras över en natt. Foto: Viktor Nordenskiöld/Plan International

Internationella mensdagen 28 maj: Mens är blodigt allvar för flickor

Idag på internationella mensdagen uppmärksammar Plan International Sverige de hinder som flickor i världen drabbas av när de får mens med kampanjen #blodigtallvar och en ny dokumentärfilm.

Annons:

– Första mensen kan innebära att livet förändras över en natt. Flickor så unga som 10-11 år ses som redo att giftas bort, tvingas sluta skolan och får inte röra sig lika fritt som tidigare. Vi vill lyfta hur mens är en central fråga för flickors rättigheter, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

Tabubeläggning skapar hinder

Varje dag har hundratals miljoner flickor och kvinnor i världen mens, ändå är frågan på många håll tabubelagd och skapar hinder: Flickor anses redo att gifta sig och skaffa barn. Den sociala kontrollen ökar. Många flickor skambeläggs och trakasseras eftersom mens ses som något smutsigt och fult.

Flickor tvingas sluta skolan eller vara hemma varje gång de har mens och miljontals flickor och kvinnor saknar mensskydd, säkra toaletter och rent vatten.

Ses som farligt och skamligt

När första mensen kommer vet många flickor inte vad det är. Det skapar förstås osäkerhet och rädsla. Ibland kan den som anförtror sig åt en anhörig dessutom få beskedet att hon inte längre är flicka, utan kvinna, och därmed redo att gifta sig och bli mamma – även om hon bara är 10–11 år.

I hela världen möts flickor av föreställningar om mens som något fult, farligt, smutsigt och skamfullt. Mens blir tabu att prata om och de behov flickor har när de har mens, som att kunna sköta sin hygien, ignoreras. Många flickor vet inte vad det är som händer när de får sin första mens. Inom vissa kulturer får flickor och kvinnor som har mens inte vistas i hemmet eller röra vid mat för att man tror att den då ska ruttna. Många flickor blir också mindre fria när de har mens. Det kan bero på att skammen gör att de inte vill gå till skolan, eller att familjen inte vill att flickorna ska träffa män under tiden de har mens. På vissa platser får flickor inte tvätta sig, laga mat eller ens bo under samma tak som resten av familjen.

En nyckelfråga

Varje dag tvingas miljontals flickor stanna hemma från skolan när de har mens. Det kan vara för att det saknas säkra toaletter på skolan, för att de inte har bra mensskydd eller för att de blir trakasserade om de blöder igenom kläderna. Var tredje skola i världen saknar säkra och bra toaletter och i låginkomstländer har inte ens hälften av skolorna toaletter. Att vara hemma flera dagar i månaden påverkar skolresultaten negativt.

Mens är en nyckelfråga för flickors rättigheter och global utveckling. Mens kan innebära att livet förändras över en natt:

  • Flickor riskerar att giftas bort och få barn
  • Flickor tvingas sluta skolan
  • Flickor skambeläggs och trakasseras
  • Flickor saknar tillgång till mensskydd, säkra toaletter och rent vatten
  • Flickor får sin frihet begränsad

Flickor vittnar i ny dokumentärfilm om mens

Idag på internationella mensdagen kraftsamlar den globala barnrättsorganisationen Plan International för att visa att mens är #blodigtallvar genom en manifestation där människor uppmanas att måla fem röda punkter på sina naglar, en för varje konsekvens flickar kan drabbas av när de får mens. Samtidigt lanserar Plan International dokumentärfilmen No Shame Period – en film om mens, mod och när livet förändras över en natt. Filmen skildrar fem tjejer som lever helt olika liv, men har en sak gemensamt: mens.

  • Ana från krisens Venezuela.
  • Annett som flytt kriget i Sydsudan.
  • Pheang på landsbygden i Kambodja.
  • Shahed i Libanon som flytt bomberna i Syrien.
  • Alva från Sverige.

– Mens ska inte vara ett hinder för flickor. Vi måste fortsätta bryta tabun och se till att alla barn får kunskap om sin egen kropp, säger Mariann Eriksson.

Filmen No Shame. Period är producerad av dokumentärfilmaren Viktor Nordenskiöld i samarbete med Plan International Sverige och premiärvisas idag på Sida kl.15.00.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: