Ange ditt sökord

Annons:

Svettallergi?

Fick för ett tag sen mycket svår klåda av utslag på hela ryggen, mest uppe på skuldrorna men en hel del röda runda utslag ända ner till midjan. Jag hade jobbat hårt en halv dag och varit mycket svettig särskilt på ryggen, tog på Inotyolsalva och det hjälpte. Utslagen satt kvar i flera dagar. Jag gick till vårdcentralen men ingen där kunde säga vad det var. Det var inte nässelutslag i alla fall.

Nu har det hänt ett par gånger till att jag jobbat så hårt och blivit svettig, och det har börjat klia. Då tar jag av mig de fuktiga kläderna med en gång.
Har ibland små prickar på överarmarna – bältros. Får det bara när jag är stressad. Jag hade några sådana prickar på överarmarna då, också när jag fick utslagen på ryggen. Jag tar två Zyrlex om dagen och sniffar i mig dubbla doser Rinocort turbohaler, mot vasomotorisk rinit. Jag är även glutenintolerant.

Den vanligaste reaktionen man får vid ansträgning och svettning är en form av nässelutslag som kallas kolinergisk urticaria. Dessa utslag sitter dock bara i några timmar. Allergi mot svett har jag inte hört talas om, svett innehåller ju i princip bara salt och vatten som inte kan ge allergiskt kontakteksem. Det kan ha rört sig om ett irritativt eksem som orsakats av värme och friktion med svettning.
Bältros är en virusinfektion orsakad av en reaktivering av vattkoppsvirus. Utslagen sitter halvsidigt med stora ofta blodfyllda blåsor och svår värk. Jag tror inte du menar bältros.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Röda födelsemärken på kroppen

De första upptäckte jag på magen. Märkena har nu blivit allt fler och återfinns förutom på magen även på ryggen och överarmarna.

Hud & Hår

Öm hårbotten

Hej. Är sedan 2 veckor tillbaka väldigt öm i hårbotten, men endast på vänstra sidan av huvudet. Det ömmar endast vid beröring, vilket påverkar min sömn samt gör det svårt att kamma håret eller bära mössa. Vad beror detta på och hur länge kan det hålla i sig?

Hud & Hår

Hur ska man behandla ett envist eksem vid örat?

Min 16-åriga dotter har problem med eksem bakom örat. Hon har haft det till och från i snart 5 månader. Vi har trott oss "bota" det och så helt plötsligt är det tillbaka. Det verkar sprida sig, dock inom samma område. Förr var det bara bakom örat, men nu är det lite på örsnibben och så en bit ner på halsen som en skuggformation av örsnibben. Det blir rött, kliar och så blir det små röda knottror.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: