Ange ditt sökord

Annons:

Necrobiosis Lipoidica

Hej!
Mitt namn är Kjersti och är 35 år. Har fått diagnosen necrobiosis lipoidica och funderar lite över den, har det på utsidan av båda brösten, 3 st på magen samt ett på utsidan av vaden. Ett på bröstet har jag haft sen 1991 då hade jag fortfarande inte fått diagnosen diabetes, den fick jag för ca 2 år sedan och sen dess har jag fått mer märken. De har prövat bucky-behandling men de brände sönder mig. Har även fått sulfa men fick sluta pga att mitt blodvärde gick ner kraftigt.

Mitt socker är nu stabilt men jag hade gått länge inan det upptäcktes. Har även nässelutslag vid kyla och värme – värst vid kyla. Har ingen behandling mot det. Kan jag göra något åt mina fläckar? Jag kan bara använda bh en kortare tid och jag är storbystad så det blir jobbigt och man ser inte så rolig ut. Det gör även ont vid beröring. Vad kan ni råda mig till? Fläckarna är för tillfället inte öppna men har varit det i olika perioder.
Vore tacksam för ert svar.
mvh Kjersti

Svar till kjersti
Necrobiosis lipoidica är tyvärr svårbehandlat. Orsaken är att de små blodkärlen som ger syre till vävnaden skadas av diabetes (eller okänd orsak) vilket leder till en förtunning av underhuden så att blodkärl och underhudsfett ses genom den tunna överhuden. Detta kan man ej få att gå tillbaka. Sårbildning uppstår lätt i denna tunna hud. Mit råd är att försöka undvika friktion och skada som leder till sårbildning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 januari, 2003 Publicerad: 22 januari, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: