Skrämmande siffror kan tyckas men ordet ”påverkbar” är nyckelordet i sammanhanget.
Och även om privatekonomin är en stark faktor när det gäller hälsa så finns det mycket att göra för den enskilde individen som kan påverka hälsan.
Ylva Yngveson ger råd
Doktorn har talat med Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi, och bett henne om råd.
Det finns ett ord som ständigt återkommer under det samtalet: Planering
– Absolut är det så. Planera vad ni ska äta, gör upp matsedlar för en period. Gör sedan inköpslistor, åk och storhandla. När ni väl är där är det viktigt att bara köpa det som står på listan. I det sammanhanget kan det vara värt att påpeka att man inte ska åka och handla när man är hungrig, säger hon.
Att spara kvitton är ett annat råd.
– Jag tror att det är viktigt för att se allt man verkligen handlar och gå igenom det. Finns det onödiga utgifter, var allt det vi köpte verkligen nödvändigt? Småutgifterna är ofta större än man tror, säger hon
Idag är det också vanligt att inköpen av maten sköts via kort som ICA-kortet, Coops eller andra kedjors kort.
– Jag tycker i grunden att det är bra . Då bestämmer man sig för hur mycket mat, hygienartiklar och sådant får kosta en månad, sätter in det på kortet och sedan blir det en varningsklocka om det tar slut för tidigt.
God ekonomi ger större frihet
Den med god ekonomi har större möjligheter att köpa mat utan att titta på priser och det ger ett försprång för att ha också ha en bättre hälsa. Men Ylva Yngveson tycker egentligen inte att det ska behöva vara så stor skillnad.
– Rotfrukter och grönsaker som är det viktigaste i en näringsriktig måltid tillhör inte det allra dyraste.
Men även här handlar det om att man planera sina inköp väl, säger hon. Ett första mycket viktigt steg är att skaffa sig kontroll över sin ekonomi.
– Ta det här årsskiftet som ett avstamp. Det är då man får inkomstuppgifter och uppgifter om försäkringar, räntor och så vidare. Ett lysande tillfälle att ta tag i sin ekonomi och verkligen kolla hur den egna och familjens ekonomi ser ut. Det är en mycket god början till att få en annan situation, säger Ylva Yngveson.
Allmänna råd
Ylva passar på att ge ett par mer allmänna råd som påverkar ekonomin. Försäkringar är något vi ska tänka på.
– Det är framförallt mycket viktigt att teckna bra olycksfallsförsäkringar. Det är a och o om olyckan är framme. Annars riskerar du att få en oerhört mycket sämre ekonomi om det händer något.
Försiktighet är ett gott råd när det gäller att ta lån.
– Att ta ett lån handlar om att få pengar nu men som ska betalas sedan. Det gäller att ha klart för sig om man verkligen har råd att ta det lånet.
Goda råd från Ylva Yngveson så nu är det bara att ta tag i det. Det nya året är en bra startpunkt som sagt.