Ange ditt sökord

Ett gammalt uttryck, ”Att äta fisk gör dig klokare”, har en del sanningar. Foto: Shutterstock

Ett gammalt uttryck, ”Att äta fisk gör dig klokare”, har en del sanningar. Foto: Shutterstock

Det du behöver veta om Omega 3

Omega 3 är en typ av omättat fett som kroppen själv inte kan producera, vi är därför beroende av att tillföra Omega 3 själva. Omega 3 är en så kallad fettsyra och återfinns på olika sätt i naturen – men även i form av tillskott som vi kan tillgodose oss.

Annons:

Vad är egentligen Omega 3? Det finns tre huvudtyper av Omega 3 som heter ALA (alfa-linolensyra), EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). Omega 3-fettsyrorna tillhör en grupp som kallas för fleromättade fettsyror och det har genomförts omfattande forskning när det kommer till omega 3-fettsyror. Olika formerna av Omega 3 finns i råvaror som linfröolja och fisk. Fisk som makrill och lax är rikt på Omega 3 (DHA + EPA) men vit fisk som rödspätta och torsk innehåller nästan inga Omega 3-fettsyror alls. Tycker du inte om fisk men vill få i dig Omega 3? Då är kosttillskott ett bra komplement för dig.

Från en ö utanför Japan till vårt dagliga liv

Idag finns en stor mängd Omega 3-tillskott och det är enkelt att tillgodo se sig den här, naturliga, typen av fettsyror. Vet du vad marina fettsyror vad? Och vad DHA + EPA står för?

Om inte, så berättar vi i det du behöver veta i den här texten så du i lugn och ro kan läsa på.

Omega 3 är fettsyror som är viktiga byggstenar för cellerna, det centrala nervssystemet och din eget välmående!

Lider du av brist på Omega 3?

– Jag har torr hud
– Jag har skrovlig hud
– Jag har sår i hårbotten
– Jag har dåliga naglar

Har du svarat ”ja” på ett eller flera av dessa påståenden finns det en risk att du har brist på Omega 3 – kom ihåg, läs på förpackningen så du vet att du får i dig och tillgodoser dig rätt fettsyror!

Omega 3 – hur började det

Den japanska ön Okinawa (沖縄県) är central i historien om Omega 3. Okinawas egen historia är mycket gammal och den tidigaste dokumentationen om ön är daterad till år 603. Ön har även ett rikt djurliv och befolkningen behärskar ett flertal egna språk.

Det var på Okinawa som några forskare på 70-talet fann att de som bodde och levde på ön var ovanligt hälsosamma, särskilt när det kom till vissa typer av hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att göra noggranna studier och följa upp invånarna på ön kunde forskarna se och avläsa positiva mönster när det kom till det allmänna hälsotillståndet och att fet fisk i allra högsta grad spelade en viktig roll. Det man framförallt tyckte sig se ett samband mellan var hög konsumtion av fet fisk och färre fall av inflammatoriska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdom.

Man jämförde även forskningsresultat från Okinawa med data från människor som bodde eller hade bott på Grönland (även här en fiskrik nation) och man förstod att Omega 3-fettsyrorna var en viktig pusselbit.

De tre huvudtyperna av Omega 3

Som tidigare nämnt så finns det tre huvudtyper av Omega 3.

ALA (alfa-linolensyra) är en vegetabilisk fettsyra. ALA hittar man i till exempel valnötter och sojaolja.

DHA (dokasahexaensyra) finns i exempelvis modersmjölk och spelar en viktig roll för barns utveckling av hjärnan. En studie i Nya Zeeland som pågått under 18 år visade samband mellan studieresultat senare i livet och modersmjölk rikt på fleromättade syror, i synnerhet DHA.

EPA (eikosapentaensyra) och DHA tillsammans finns enbart tillgänglig i fisk och skaldjur, dessa fettsyror går därför även under namnet “marina fettsyror”. Fiskarna tillverkar inte omega 3-fettsyrorna själva utan genom att äta mikroalger får de i sig detta och det anses att färdigbildat EPA + DHA har ett högre näringsvärde än ALA. Omega 3 lagras i fiskens fett som vi idag kan extrahera och skapa kosttillskott och på så vis få i oss Omega 3.

Omega 3 och forskningen

Ända sedan 70-talet då man började se ett tydligt samband mellan god hälsa och Omega 3 har Omega 3 varit föremål för intensiv och ständigt pågående forskning. Många studier har publicerats och nyttan med Omega 3 har lyfts fram i många olika sammanhang.

Fett är viktigt för våra kroppar och fettsyror som Omega 3 hjälper till att bygga cellmembran, cellernas väggar. Vi kan själva inte producera Omega 3 och eftersom det har stor betydelse för cellmembranets struktur så är vi beroende att få Omega 3 genom kosten.
För att ytterligare förstå vikten av Omega 3 så kan nämnas att en tiondel av vår hjärna består av Omega 3. Studier och forskning har visat att ett gammalt uttryck, ”Att äta fisk gör dig klokare”, har en del sanningar. Några framträdande områden där Omega 3 sägs ha positiva effekter är som förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar (genom att gynna HDL, det goda kolesterolet) och barns utveckling.

Forskningen kring Omega 3 är pågående – man upptäcker hela tiden nya fördelar och områden där Omega 3 spelar en viktig roll. Faktum kvarstår att vi utan problem kan bilda många av de fettsyror vi behöver i kroppen naturligt – Omega 3 (och Omega 6) är livsnödvändiga (essentiella) fleromättade fettsyror som vi däremot måste få i oss på annan väg för att må bra.

Omega 3 och framtiden

Det är inte enbart inom hjärt- och kärlsjukdomar som man intresserar sig för Omega 3-hälsoeffekter. Det finns även forskning som koncentrerat sig på Omega 3 som behandling av depression, betydelsen för den tidiga utvecklingen hos barn och för barns inlärnings- och koncentrationsförmåga.

I en stor studie av Bo H Jonsson, medicine doktor, överläkare, Stockholm, kunde man se en antidepressiv effekt efter intag av Omega 3 och för foster är Omega 3 viktigt när barnet ska bygga upp det centrala nervssystemet.

Livsmedelsverket har rekommenderade intag, något som dock alltid kan revideras. Man har inte kunnat se att tillskottet av Omega 3-fettsyror skulle kunna medföra några allvarligare risker även om man alltid ska läsa bipacksedeln även för tillskott. Att äta fisk någon gång i veckan ger ett naturligt inslag av Omega 3 – men självklart är det en fördel att vi nu har möjlighet att tillgodose oss Omega 3 i form av kosttillskott med fiskolja. Då får vi i oss en bra avväg mängd av DHA + EPA.

Tänk på att även om Omega 3 är bra för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar så är det blodförtunnande. Äter du blodförtunnande läkemedel som Waran bör du därför prata med din läkare innan du börjar äta Omega 3.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: