Ange ditt sökord

Annons:

Kliande röd/rosa, torra utslag i tumavtrycks storlek

Hejsan!

Jag på sista tiden fått röd/rosa utslag på fram och baksidan benen, en mitt på ryggen, på rumpan, hårbotten, hårfästet i pannan och underarmarna. Utslagen är nästan alltid stora som tumavtryck och kliar. De börjar som små vita torra prickar och sedan växer till tumavtrycks storlek. Utslagen är torra, flagnar och kan även nämna att huden blir lite lite förhårdnad.
I hårbotten är utslagen samma torra, röd/rosa, flagnar och kliar. Utslagen blir aldrig större än så, dem stannar i tumstorlek. Ustlagen är helt runda och det är endast problem i utslagen.
Har besökt två läkare men jag har fått samma svar att det inte är svamp och att det kan vara en sorts psoriasis. Har fått kortison krämer (sterioder) som är starka. Detta hjälper bara lite, det försvinner aldrig utan det slutar klia och det flagnar inte så mycket. Men det återkommer efter någon dag igen. Använder även fungoral och kräm i hårbotten. Det hälper lite, men dem är ändå kvar och blir sedan lite som torra myggbett.
Vad är nu detta jag har? Jag har aldrig tidigare haft utslag eller hudproblem. Ingen i min släkt har psoriasis. Jag har aldrig kontakt med djur.

Jag tycker att detta är jättejobbigt, och jag får ett nytt utslag varje månad nästan. Har haft detta sedan början på sommaren. Det blev inte bättre med sol och bad heller.

Hoppas på jättemycket på svar. Tack på förhand!
MVH Erik

Skulle det vara psoriasis, så är detta en ärftlig sjukdom, men av de som drabbas är det bara 1 av 3 som har känd psoriasis hos förälder och/eller syskon. Har Du utslag både på kroppen och spritt lite var stans inklusive i hårbotten, och de är som Du säger röda, torra och lite fjälliga med skarp gräns mot den friska huden låter det som psoriasis. Är Du/läkaren osäker, kan ett hudprov från en obehandlad förändring vara av värde. Sommarsol hjälper de flesta med psoriasis, men 15% får ingen effekt och 5% blir sämre av sol.
Bor Du i Stockholmstrakten har vi på Hudkliniken, Karolinska i Solna en pågående studie för alla med nydebuterad (misstänkt) psoriasis sista året, där Du gratis kan söka för kontroll och hjälp (mot att man bl.a om diagnosen stämmer får fylla i ett frågeformulär). Tele till vxl 08-517 700 00. Annars tycker jag Du diskuterar med Din behandlande läkare och ber ev om remiss till hudspecialist ifall Du inte blir hjälpt.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 18 oktober, 2005 Publicerad: 18 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: