Edwards får 2010 års Nobelpris i medicin för att ha utvecklat provrörsbefruktningen och därigenom skapat nya möjligheter för föräldrar som tidigare inte kunnat att få barn.
85-årige Robert Edwards föddes i Manchester, England och har förlagt en stor del av sitt yrkesverksamma liv till universitetsstaden Cambridge. Det var där, först på universitetet och senare vid Bourne Hall-kliniken som hans forskning kom att utvecklas. Bourne Hall-kliniken är världens första IFV-centrum (centrum för provrörsbefruktning) och grundades av Robert Edwards och Patrick Steptoe och Edwards ledde under många år forskningen vid kliniken.
Att få möjlighet att skaffa barn
I ett pressmeddelande kan man läsa att mer än 10 procent av par som försöker få barn inte lyckas på naturlig väg. Det är självklart en psykisk påfrestning när man känner att man inget hellre än vill bilda familj, även om många idag även är bekväma med att inte få barn. För de som vill skaffa barn men inte kan på naturlig väg benämner man detta “ofrivillig barnlöshet” och det är en situation som Robert Edwards forskning har hjälpt till att förändra. Hans forskning och IVF/provrörsbefruktning har bidragit till effektiv behandling av former av infertilitet.
Redan på 1950-talet påbörjade Robert Edwards forskning på området och genom kunskap, forskning, envishet och engagemang kunde arbetet med att utveckla IVF/provrörsbefruktning fortskrida.
Provrörsbefruktning – inte helt okontroversiellt men med ett gott resultat
Robert Edwards stötte på patrull i sin forskning bland annat när han nekades statiliga bidrag (något som avhjälptes med privata bidrag) och även en etisk debatt kring provrörsbefruktning. Edwards själv var inte rädd att blanda sig i debatten som ofta gick het mellan forskare, religiösa ledare och etiker.
År 1978 kom så en milstople i forskningen – Louise Brown. Som ett resultat av att Edwards och Steptoe fick medel att fortsätta sin forskning kunde man vid Bourne Hall-kliniken hjälpa paret Lesley och John Brown som efter nio års barnlöshet genomgick en provrörsbefruktning med lyckat resultat: dottern Louise Brown föddes, den 25 juli 1978.
IVF/provrörsbefruktning hade nu gått från teori till praktik med det bästa tänkbara resultatet.
IVF/provrörsbefruktning idag
Sedan 1978 har runt fyra miljoner barn fötts tack vare IVF/provrörsbefruktning – ett tydligt bevis på den succé som provrörsbefruktning har innburit för ofrivillig barnlöshet. Metoden har genom åren förfinats och utvecklats sedan Louise Brown föddes 1978. Första IVF-barnet i Sverige föddes 1982 och på kliniken i Cambridge arbetar man ständigt med att utveckla och forska på området IVF/provrörsbefruktning, en säker och effektiv behandling där 20-30 procent av de befruktade äggen leder till att barn föds. Man har genom åren även noga följt upp de IVF-barn som fötts och noterat att de är precis lika friska som andra barn.
Idag är Robert Edwards professor emeritus vid universitetet i Cambridge.