Ange ditt sökord

Annons:

Utslag på bröstvårtan

Hej! Jag har ett jobbigt problem och vet inte vart jag ska vända mig. Det började när jag precis hade fyllt 14 år, då jag ärvde en kompis gamla bh. Dagen efter att jag testat den så var mina bröstvårtor röda, svullna och variga. Jag blev jättechockad, men smörjde in de med salva och trodde att de skulle försvinna. Dagarna gick och det blev inte bättre, bröstvårtorna kliade mycket och det såg väldigt illa ut. Jag vågade inte prata om detta med någon, men sedan bad jag en kompis följa med mig till en ungdomsmottagning och prata med någon där. Jag berättade bara om mitt problem, och fick höra att det lät som en hormonförändring. Jag lät det vara, det var inte mer jag orkade göra. Men efter ungefär 1 år(!) så försvann allting, och mina bröstvårtor blev normala igen. Sedan går ett år igen, och jag kan se på mitt högra bröst att en liten bit av huden börjar bli röd och lite varig. Detta sprider sig sakta men säkert över halva bröstet, men efter ett halvår dämpar det sig och är numera bara tre röda små utslag, som ser bättre ut ibland, ibland värre och lite läckande. Vad kan detta vara? Min vänstra bröstvårta är ju helt vanlig, trots att den också var konstig förut? Kan det vara någon slags hormonsjukdom av något slag? Jag är i dag 17 år, och har absolut ingen i min närhet att prata med detta om. Snälla, hjälp mig!

Det är lite svårt att exakt säga vad Dina hudbesvär består av, utan att se huden. Själva bröstvårtorna är lite känsliga, då de gärna kan bli irriterade eller ge skavningsbesvär mot t.ex ny BH eller av gymnastik, när brösten gnids mot kläderna. Någon bakomliggande hormonsjukdom tror jag inte på, och ett grovt mått är att det står rätt till med hormonerna ifall mensen kommer regelbundet.
Är huden röd, torr och lite kliande talar det för eksemartade besvär. En fet kräm som Repair kan ibland hjälpa. Är huden lite smetig, kan det tala för en lättare bakterieinfektion i huden. Jag tycker Du kan pröva Cortimyk från Apoteket (svag kortison + svamp-/bakteriedödande kräm) och smörja 1-2 gånger dagligen i 1-2 veckor. Blir Du inte bättre och har kvarstående besvär, tycker jag det är bäst att Din husläkare får titta på huden.
Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 28 oktober, 2005 Publicerad: 28 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: