Ange ditt sökord

Annons:

Eksem – smörja med locoid?

Hej

Jag har varit hos flera läkare under åren och vet inte riktigt vem man ska lyssna på. Har tidigare haft böjveckseksem och mycket torr fjällande hårbotten, hårbotten har jag provat det starkaste mjällshampot på apoteket utan resultat(kommer ej ihåg vad det hette) hårbotten har jag fortfarande problem med och ibland bakom ett öra. För lite drygt två år sen fick jag torra röda fläckar i ansiktet, började med högra kinden och nu har jag på båda kinderna och pannan. Först blir det rött sen fjällande. På vårdcentralen sa dom att det var svamp och jag fick salvor mot det. Inget hjälpte.

Sen för ett halvår sen gick jag till en specialist som gav mig en kortison lösning som heter locoid som jag skulle smörja morgon och kväll första veckan, en gång per dag andra veckan, varananan dag en gång per dag tredje veckan och två gånger sista veckan. Hon sa att jag inte fick smörja länge med detta då huden blir tunnare. Eksemen kom tillbaka så fort jag inte smörjde morgon och kväll. Så jag gick till en ny läkare och frågade vad jag skulle göra eftersom jag inte vågade smörja, och undrade om jag kunde vara allergisk mot nåt som framkallar eksemen? Skickade hem mig med samma locoid fast kräm istället och sa att jag skulle smörja exakt som den tidigare läkaren sa.

Vad ska jag göra nu ska jag börja om direkt behandlingen är slut? när det gått fyra veckor. Och smörja morgon och kväll igen och sen trappa ned? Den sista läkaren sa att det inte var nån fara att huden blir tunnare utan att jag kan använda det livet ut utan att vara i farozonen! Vem ska jag tro på och vad ska jag göra? För att hålla eksemen borta helt måste jag smörja morgon och kväll och det kan väl inte vara speciellt bra? Kan det vara att jag har nån form av allergi? Och får jag vara i solen när jag smörjer mig med kortison?

Locoid är en så kallad medelstark kortisonkräm. Den kräver recept för att kunna köpas ut. Den svagaste kortisonet (Hydrokortison) kan man i princip använda hela livet utan problem, men Locoid bör man använda lite mer restriktivt (ifall man inte måste använda det).

Har Du haft böjveckseksem som liten, beror Dina nuvarande eksembesvär sannolikt på att eksembesvären kommit tillbaka. Man räknar med att ca 10-15% av de som haft böjveckseksem har kvar sina besvär i vuxenlivet, men i varierande grad. Har man kvar sina eksembesvär drabbar det framförallt ansikte/hals och händer. Sen ifall eksemet beter sig underligt eller ifall man använder mycket olika krämer, smink mm kan det vara värt att sätta en så kallad lapptest på ryggen för att utesluta att man blivit kontaktallergisk mot någon produkt/komponent. Man kan även bli allergisk mot själva kortisonet i kortisonkrämen. Detta kan även gälla för Locoid. Blir Du inte bättre kan det vara värt att göra et brukstest på det Du misstänker - smörj med krämen/ämnet på ena underarmen/armvecket 2 gånger dagligen i 3-5 dagar. Ifall inget händer är det OK, blir det däremot rött och eksemigt, är det något Du inte tål (är allergisk emot). Testa och ta sen en diskussion med Din behandlande läkare.

Angående sol och kortison, ska man inte smörja in sig innan man går ut för att sola. Smörj dessa dagar på kvällen när Du kommer hem. Med mjukgörande krämer är det ingen fara.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 juli, 2006 Publicerad: 12 juli, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: