Ange ditt sökord

Vår enkla korta guide hjälper dig att hitta rätt när du behöver sjukskriva dig. Foto: Shutterstock

Vår enkla korta guide hjälper dig att hitta rätt när du behöver sjukskriva dig. Foto: Shutterstock

Din guide vid sjukskrivning

Okej, så det blev inte riktigt som du hade tänkt det. Du drabbas av sjukdom och ska nu försöka lista ut vad du behöver göra förutom att självklart krya på dig.

Annons:

I vår korta guide får du några punkter som kan vara bra att tänka på när oturen är framme och man behöver ersättning från Försäkringskassan.

Fyra viktiga steg

1. Om du arbetar så måste ta kontakt med din arbetsgivare och sjukanmäla dig. Första dagen kallas karensdag och då får du ingen ersättning. Andra dagen och två veckor framåt kan du få sjuklön.

– Har du inget arbete? Egen företagare? Anmäl dig själv direkt till Försäkringskassan.

2. Skaffa ett sjukintyg. Efter en vecka måste du skaffa ett läkarintyg. Är oturen framme ordentligt och du blir borta från arbetet i mer än två veckor så anmäler arbetsgivaren sjukfrånvaron till försäkringskassan. Du får hem en blankett som du fyller i och postar tillsammans med intyget du fått från läkaren.

3. Bedömning av ditt ärende. Hos Försäkringskassan behandlas ditt ärende och med hjälp av underlaget du skickat in bedömer man om du har rätt till sjukpenning. Tips! Se till att skicka in ditt underlag så snart som möjligt så kan du få beslut om ersättning snabbare.

4. Har du rätt till sjukpenning? Inom 30 dagar från det att blanketten hamnade hos Försäkringskassan så ska du få utbetalning.
Tips! Har du e-legitimation kan du följa ärendet på Försäkringskassans webbplats.

Så här fungerar sjukpenning

De första 90 dagarna har du rätt till sjukpenning (om du inte klarar ditt jobb). Därefter har du bara rätt till sjukpenningen om arbetsgivaren inte kan hitta ett jobb åt dig som du har möjlighet att utföra. Det gäller från dag 91-180. Efter 180 dagar har man enbart möjlighet att få sjukpenning om Försäkringskassan bedömer att det inte finns något jobb på arbetsmarknaden som man klarar av.

Om du fortfarande är sjuk efter den första utbetalningen av sjukpenning så får du en personlig handläggare på Försäkringskassan. Det är en person som hjälper dig med allt som rör sjukpenningen och vägen tillbaka till arbetslivet. Den personliga handläggaren brukar vilja träffa dig för att reda ut vad just du behöver. Det personliga mötet är grunden och man tar tillsammans fram en plan med mål att komma tillbaka till arbetet. Tips! Våga vara frågvis och skriv ner om det är något som du tycker är knepigt. Efter genomgång av ditt ärende får du en plan som redovisar olika mål och delmål, insatser man behöver och vem som har ansvaret för olika delar.

Arbetsgivaren har också ett ansvar vid sjukskrivning

Din arbetsgivare hjälper dig att hitta lösningar så att du självklart kan komma tillbaka till arbetet. Det kan röra sig om anpassning av kontoret, nya arbetsuppgifter, andra tider och liknande praktiska detaljer som underlättar om man kommer tillbaka från en sjukdomsperiod.

Det är Arbetsförmedlingens uppgift att hjälpa dig att hitta en arbetsuppgift eller ett arbete som passar dig utifrån din situation för att hjälpa dig komma ut i arbetslivet igen.

Att vara sjukskriven

Att vara sjukskriven är absolut ingen dans på rosor. Oavsett om det rör sig om psykisk ohälsa, fysisk ohälsa eller båda två kombinerat så tär det på dig som person.

Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv och sin sjukdomsbild men samtidigt öppna upp för en kommunikation mot omvärlden. Om man går hemma själv kan det vara svårt att se framtiden och genom att kombinera kontakt med sjukvård, arbetsgivare, arbetsmarknad och dig som är sjuk så får man en mer hållbar helhetsbild av situationen som då kan anpassas efter dig och inte tvärtom.

Du bär själv ansvar för en del i din sjukskrivningsprocess och tar du chansen kan du få kontroll över ditt liv och i slutänden leva och må bra vare sig du blir sjukskriven en längre tid eller om du går tillbaka till arbetslivet.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: