Ange ditt sökord

Annons:

Ännu en fråga om Seborroiskt eksem

Hejsan, tack för en jättebra tjänst! Jag är en kille på 19 år som nu för första gången i mitt liv fått uppleva vad jag tror är vad ni på den här sidan kallar "Seborroiskt eksem". Jag har i princip mer eller mindre haft mjäll konstant i en mindre grad sen jag varit 14-15. Det har aldrig varit mig något större besvär för mig och jag har därför aldrig använt något motverkande schampo. Nu bara sen nån månad tillbaka så har jag dock haft en del besvär av det och en del klåda, samt att jag har fått hudflagor under ögonen och nu sen nån vecka tillbaka extremt torr hud på sidorna av näsan och vid "kanten" av näsan. Hudflagorna kring ögonen har jag antagit att de berott på att jag överansträngt ögonen i och med att de uppkommit kring dagarna då jag på senaste tid jobbat nätter och sovit betydligt mindre. Runt ögonen så har besvären försvunnit efter endast ett par enstaka insmörjningar av en fet hudcréme men på näsan så verkar ingenting hjälpa. Jag har prövat flera olika "Fuktlotions" samt feta crémer men det tycks tvärtom bli värre. Har även prövat hydrokortison (något för gammal) vilket har hjälpt en kort stund för att sedan komma tillbaka. Smörjer mig med det nu igen konstant och ska pröva nån vecka. Har nu idag efter att ha läst på denna sida kommit fram till att alla sympton tyder på att jag har "Seborroiskt eksem". Låter det troligt?

Jag ska åka till Åre över sportlovet och är därför lite orolig för hur det kommer att bli med mina hudbesvär kring näsan när jag kommer att utsättas för en hel del kyla, räknar med att det kommer vara runt -15. Vad tycker ni då är lämpligast, en riktigt fet hudcréme eller att fortsätta att använda hydro-kortison?

Bör jag uppsöka hudläkare för en närmare diagnos?

Tack så mycket på förhand!

Hej! Ja det låter troligt! Mot seborroiskt eksem behövs oftast någon form av mild kortison i perioder. Som mjukgörande ska du inte ha något som är för fett, pröva någon lotion gärna med propylenglykoltillsats (fråga på Apoteket). Som kortisonkräm i perioder kan du pröva cortimyk som är receptfritt på apoteket, den tar även jästsvamp som anses spela roll för att försämra eksemet. Ofta blir eksemet bättre i solen!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 29 januari, 2003 Publicerad: 29 januari, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: