Ange ditt sökord

Annons:

Kortison och graviditet

Hej! Jag är en tjej på 23 år med några funderingar:
Jag smörjer mig ca 1 gång i veckan med betnovat kräm, har atopiskt eksem, samt blåsor på händerna som kommer och går. Det känns som om jag inte kan trappa ner mer på kortisonet utan att kunna hålla huden i kontroll. Till frågan: kan användningen av kortison ha skadat mitt barn, (inga synliga “skador”) har ju använt i c:a 1 och 1/2 år nu. Smörjde ganska intensivt periodvis under graviditeten och nu är jag orolig för om jag vågar fortsätta att amma honom?
Sen undrar jag om det finns något samband med eksem och vitamin B12-brist?

Tacksam för svar,
från en orolig mamma

Ang kortisoninsmörjning av huden, så vet man att ca 1-2% av kortisonet tas upp i kroppen. Man rekommenderar att man under graviditeten helst inte smörjer sig dagligen och på stora hudpartier för att minimera riskerna. Att bara smörja sig 1 gång i veckan låter så ofarligt det kan vara. Vill man vara på ännu säkrare mark, så är sannolikt de nyare kortisonmolekylerna som finns i Elocon- och Flutivate-kräm nog ännu säkrare än Betnovat. Att smörja intermittent med kortison är ett bra sätt för att undvika/minimera risken att eksemet återkommer.
Atopiskt eksem har mig veterligen inget känt samband med B12-brist.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Barn som svettas

Hej!Är det normalt att ett barn som är 6 år svettas så att det luktar svett när det är på dagis och leker vilda lekar? Kan man använda deodorant på ett barn?

Hud & Hår

Kall näsa

Jag får alltid jättekall näsa även när jag är inomhus. Jag får det nästan aldrig hemma. Kan detta bero på att det är nån grad kallare i skolan, min näsa blir röd och fjällar när det är kallt och det är jättejobbigt. Varför?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: