Per Holknekt växte upp i Dalarna, i ett hem fyllt av kärlek och närhet. Under tonårstiden med dess tyngd av andras förväntningar, att försöka hitta sig själv och en plats i gruppen, blev trycket för stort. Redan vid första fyllan, runt 13 års ålder kände Per att alkohol var fantastiskt och att det var ”hans grej”.
– Det löste alla problem och gjorde mig modig och cool, precis som man vill vara under tonåren, säger Per.
Den här ”förälskelsen” pågick under 25 år.
Efter att ha blivit dumpad av sin dåvarande kärlek, som skateboardproffs i Los Angeles, tappade han spåret totalt och började ta andra droger i allt större mängd. Han insåg dock att det började gå åt pipsvängen och fick hjälp av sin bror att flyga hem till Sverige igen.
– Jag började studera och startade så småningom ett företag som snabbt omsatte 25 miljoner kronor. Nu var det lätt att maskera alkoholismen med fina viner på krogarna.
Alkoholmissbruket accelererade.
Han gick från att dricka fin sprit i tjusiga lokaler till att sitta på parkbänkar i olika förorter. Per blev pappa till en dotter 1995, men mamman vägrade att vara medberoende.
– Hon gjorde mig kanske den största tjänsten i mitt liv, genom att sätta ner foten och säga att nu får det vara nog.
På tre veckor förlorade Per allt – sitt företag, sin villa i Enskede, sambo och sin dotter. Det var en riktigt kall vinter och han hade ingenstans att ta vägen – som hemlös fick han för första gången se samhällets utsida.
– Vändpunkten blev när jag stod utanför mitt gamla hus och kikade in i fönstret där ”den nya mannen” dansade ut julen med min familj. Alla smärtsamma minnen kom tillbaka, vilket gav en sporre att försöka ta mig upp igen.
Per gick till socialkontoret och fick pengar till rehabilitering, där han fick insikt kring konsekvenserna av sitt leverne. Där fanns andra i liknande situation som klarat av att ändra livsstil.
– Missbruksperioden var som en 20 år lång minneslucka. Jag kände en stark sorg över allt jag orsakat mina nära och kära. En stor motivation var förstås min dotter och även de alkoholister jag träffade som redan klarat att ändra livsstil.
Sedan följde en intensiv tid, där Per tillsammans med en kollega, med endast 17 kronor i pantpengar byggde upp ett börsnoterat bolag, idag värt runt en miljard kronor. Per gick från att vara hemlös och alkoholist till internationellt känd modeskapare av märket Odd Molly. Den verkliga höjdpunkten för hans återkomst blev modevisningen i Hollywood, 2007, som de arbetat hårt med.
– Då ringer min far och säger att mamma har dött i cancer. Det var bitterljuvt.
I år firar jag tio år som nykter och ska skåla med vinbärssaft i en guldkopp – det är jag värd!
Vad var det som gjorde att du klarade av att bli nykter?
– Kärleken jag fick från dem som orkade stå upp för mig, gjorde att jag till slut tog mig upp. Som nykter är jag trots allt rätt klok och vet vad som är rätt och fel och vill ta ansvar för mig själv.
Hur ska du stå emot frestelserna som ändå finns?
– Jag har numera ett liv med självrespekt, då jag har byggt upp mitt egenvärde. Att bygga upp ett internationellt företag är ingenting i jämförelse med hur tufft det är att bli helt nykter efter 20 år som missbrukare.
Pers tips till missbrukare och anhöriga:
– Det är inte fult att tala om missbruk. Avdramatiseringen kring att ta upp ämnet är den främsta nyckel enligt min uppfattning. Sen är det en stor hjälp att ha någon som tagit sig ur det att tala med och ta rygg på. Jag tycker dessutom absolut att det hjälper att gå på AA-möten, även om många skräms (med stor glädje dessutom) av att ordet Gud dyker upp ibland. Jag själv bytte ordet Gud mot tron på allt jag inte förstår, som faktiskt påverkar mig. Men återigen, det handlar om att våga tala öppet om det. Att som anhörig tiga för att det är obehagligt att möte reaktionerna man fruktar, är farligt. Att tiga är snarare ett sätt att hjälpa den missbrukande att fortsätta.
Fakta: Per Holknekt
Namn: Per Holknekt
Ålder: 49
Familj: dottern Julia 15
Yrke: Modeskapare och föreläsare
Intressen: Sportflyg, sportfiske, flipper.
Livsfilosofi: Lev och låt leva.