Ange ditt sökord

Du har väl inte missat att glukosamin inte längre subventioneras?

Du har väl inte missat att glukosamin inte längre subventioneras?

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har beslutat att från och med den 15 maj i år inte längre låta glukosamin ingå i högkostnadsskyddet. I praktiken innebär det att patienterna ska betala hela kostnaden själv.

Annons:

Beslutet att ta bort subventioneringen på glukosamin baseras på att TLV har som uppgift att säkerställa att subventionerna är så kostnadseffektiva som möjligt då det är samhället som står för kostnaderna. Man bedömer helt enkelt inte glukosamin som tillräckligt kostnadseffektiv och att inte heller att effekten av läkemedlet motsvarar den kostnad staten är villig att betala. Beslutet att ta bort högkostnadsskyddet för glukosamin frigör cirka 70 miljoner kronor per år för staten.

Glukosamin – på recept

Även om högkostnadsskyddet inte längre gäller för glukosamin betyder det inte att det kommer sluta att användas. Många patienter vittnar om positiv effekt av glukosamin och självklart kommer det fortsätta att finnas tillgängligt.

Glukosamin finns receptfritt på apotek samt på recept för större förpackningar. Det kan vara ekonomiskt fördelaktigt att få glukosamin på recept även efter 15 maj. Fördelen med detta är dels att man kan få de stora receptbelagda förpackningarna som är billigare samt att man inte betalar moms när man hämtar ut receptet. Det kan också vara viktigt att ha kontakt med sin läkare kring sina ledbesvär.

FAKTA Glukosamin

  • Glukosamin är en kroppsegen substans som bildas från glukos.
  • Glukosamin behövs för att kroppen ska kunna bilda större molekyler som finns ibland annat i ledvätska och brosk.
  • I vissa länder har glukosamin funnits tillgängligt som läkemedel i många år men i andra länder har glukosamin istället marknadsförts som kosttillskott.
  • Glukosamin har fått en utbredd användning i Sverige och i många andra länder för lindring av ledbesvär.
  • Den kliniska dokumentationen kring glukosamin är svag och består av bibliografiska data med litteratur- och studiesammanställningar.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: