Ange ditt sökord

Annons:

Blek hud

Hej.

Jag har en undran som jag hoppas att Ni kan svara på. Den kan tyckas vara av sorten “fåfäng” men är ändå viktig för MIG. Jag har en hudtyp som är väldigt blek, vit och lite fräknig. Det här är något jag aldrig har tyckt om och det har styrt mycket av mitt sätt att t.ex klä mig och det styr även mina val av sysselsättningar etc. Eftersom jag sysslar en del med sport och idrott så blir det här för mig ett extra stort “problem”. Kort och gott kan man säga att det styr en stor del av hela mitt liv. Jag kan förstå att andra som inte har detta som problem kan ha sina åsikter om det och att dom inte kan förstå känslan. Hur som helst, så här är det i alla fall!

Jag har testat det mesta som finns på marknaden och som anses kunna “hjälpa” men har ännu så länge inte funnit något som gör någon skillnad. Antagligen så är det så att det helt enkelt inte finns nåt som fungerar tillfredställande. Krämer ger visserligen en viss effekt mer är struligt och även där är resultatet inte särskilt bra eller varaktigt.

För många år sen så läste jag om en forskning som talade om att kunna framställa ett pigment på ett syntetsiskt sätt och som skulle tas som en injektion och hålla i ca 6 mån. Hmmmm? Forskningen gjordes i syftet att undvika hudcancer speciellt för vita människor som lever i klimat som inte riktigt är gjorda för den hudtypen. Allt pga att dessa fall av hudcancer har ökat.

Vad vet du om detta eller andra former av medel för att göra huden mer färgad eller åtminstone “mindre vit”?

Som sagt; detta kan uppfattas som ett litet problem för andra men för vissa (som mig t ex) kan det styra en hel tillvaro.

Hoppas på svar.

Med vänlig hälsning

Hej! Att huden "styr hela tillvaron" är inte ovanligt för en hudläkare, du beskriver på ett bra sätt hur viktig huden är även när det inte är någon sjukdom. Några sprutor som du talar om har jag inte läst om, och de finns inte i Europa efter vad jag kunnat ta reda på. Ett gängse sätt är att äta karoten (ämne som finns i morötter), sådana tabletter hittar du på hälsokostbutiker men man måste ta ganska många per dag för att se resultat (=huden blir "gyllenbrun"). Solarium bör du avstå från med tanke på hudcancer och hudens åldrande. Återstår krämer eller kanske bäst: Gå till något konstmuseum och titta på bilder av vackra kvinnor genom historien: Hur många hittar du som är bruna?
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 24 februari, 2003 Publicerad: 24 februari, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: