Faktaruta
Namn: Erling Way-Matthiesen.
Ålder: 69 år.
Familj: fru, dotter och två barnbarn.
Yrke: pensionär
Bostad: Åkersberga.
Rökning: storrökare i 54 år, rökfri sedan sjunde april 2009.
Erling har på senare år haft problem med en utsliten höft vilket begränsat hans rörlighet. Inför höftledsoperationen träffade han ortopeden, som påpekade att det vore bra med rökstopp för att minska riskerna.
– Det var något hon sa som gjorde att jag kände mig mer motiverad, säger Erling. Hon moraliserade inte utan var saklig och dessutom snabb i vändningen. Hon ringde direkt till Eva Balcker Jansson, sjuksköterska och ansvarig för rökavvänjning, och dagen efter ringde Eva upp mig och vi bokade in en tid.
Eva Balcker Jansson har sedan januari-09 arbetat med rökavvänjning på hjärtkliniken på Danderyds sjukhus. Det är främst hjärtpatienter som får hjälp, men man tar även emot remisser från vårdcentraler och andra sjukhus.
– Jag har ett första individuellt möte med patienten där vi tillsammans lägger upp en plan för hur vi ska gå vidare och vilka eventuella läkemedel patienten kan tänkas behöva som stöd. Vid varje möte frågar jag hur patienten mår, om man har haft några jobbiga situationer och vi diskuterar kring hur man kan hantera dessa.
Man bestämmer ett datum för rökstopp redan vid första mötet, vanligtvis runt två veckor därefter och träffas först en gång i veckan och har sen uppföljning efter tre, sex och tolv månader efter rökstopp. Allt som allt bör man se patienten cirka åtta gånger, enligt rekommendationer från Tobaksfakta. De fyra D:na brukar fungera bra som tips för att hålla ut när man känner sig som mest röksugen, vilket brukar vara upp till någon minut, menar Eva.
Faktaruta
Fyra D:n att tänka på när man känner röksug:
• Dröja (hålla ut).
• Dra ett djupt andetag.
• Dricka vatten.
• Distrahera sig själv.
Erling tycker att upplägget har varit mycket bra, men poängterar att han inte hade klarat det utan hjälp av läkemedlet Champix och stödsamtalen med Eva.
– Den befarade abstinensen och oron uteblev, säger Erling. Jag kände knappt av biverkningar alls, även om jag minns att Eva förklarade att man kan må illa och få påverkad sömn. Jag kände mig möjligtvis lite låg. Dessutom tycker jag att samtalen med Eva har gett precis det stöd jag har behövt.
Tidigare var Erling rädd för tomheten utan cigaretten, som efter alla dessa år blivit som en god vän.
– Bil- och båtfärder, liksom tv-tittande och måltider krävde alla många rökpauser. Men det var bara 20 procent av 40-50 cigaretter dagligen, som röktes på grund av röksuget, resten var ren vana. Nu kan jag tänka på att röka, men efter två sekunder är det borta. Det är som en vän man förlorat, men den försvann ganska snabbt.
Erling känner sig lyckligt lottad som klarat av att sluta röka relativt enkelt och som i övrigt är en pigg och aktiv man i sina bästa år.
– Det bästa med rökstoppet är att jag slipper den jobbiga rökhostan. Eftersom jag gillar att vara aktiv och jobbar mycket i trädgården är en annan stor vinst att jag nu kan tänka mig att operera höfterna, så att jag kan bli mer rörlig och njuta ännu mer av livet.
Erlings fru uppskattar den nya rökfria hemmiljön. Tidigare var hon mycket besvärad av hans rökning.
– Min dotter säger att jag inte luktar illa längre och på en släktträff nyligen sa många att jag ser piggare ut.
Han vill förmedla till alla rökare att det går att sluta röka och att det finns bra hjälp att få.
– Det är aldrig för sent och det går, bara man verkligen vill sluta. Jag kommer aldrig att röka igen – livet är för värdefullt!
Faktaruta
Evas tips för ett lyckat rökstopp
• Att man är tillräckligt motiverad.
• Att hitta någon morot, exempelvis att vilja ge barnbarnen en bra förebild eller för sin hälsas skull.
• Sätta datum för rökstopp.
• Få stöd av familj och vänner.
• Stödsamtal via rökavvänjare och/eller via sluta-röka-linjen på 020-84 00 00.