Hej. Jag är en tjej på 21 år som har sedan 5-6 år tillbaka lidit av eksem av något slag men aldrig fått svar på vad detta kan vara! Eksemen var mildare i början och startade endast i knävecken, jag fick en svampbehandling av läkaren men detta hjälpte ej. Utslagen då var som torra fläckar (röda) som fjällade lätt. Efter behandling blev dom vita, som om pigmenten i min hud försvunnit. Vill nämna att på somrarna har eksemen blivit bättre. Med åren har eksemen förvärrats avsevärt, jag har nu vid sidan av alla böjveck – alltså inte i vecken, på vaderna, insidan av låren, på ena lillfingret och på ena långfingret. Eksemen har förändrats på så sätt att dom är fler, lite mindre och jag blir knappt av med dom på sommaren (då är dom vita). Jag har även som en massa vita fläckar lite här och var som inte rodnar upp. Innan jul blossade hela mina axlar upp av utslagen men detta gick bort efter några veckor. Jag tränar mycket, 1-2-3 ggr dagligen, och då kliar eksemen mycket, även efter duschning och nattetid. En sak är nu att jag bor i norra Spanien sedan aug 02 och läkarna hemma i swe sa att det skulle bli bättre men det har haft motsatt effekt. Jag var hemma i swe under jul och då blev jag undersökt igen och ena läkaren påstod att jag hade en svampinfektion och böjveckseksem men den andre läkaren tyckte inte att fallet var så. Dom skickade en remiss till hud där jag redan varit en gång, och nu är det över 1 års väntetid dit. Tillbaka till Spanien med problemet, när jag varit hemma i swe under jul så blev eksemen bättre fastän det var ca 20-25 minusgrader. I Spanien + 10-15, men jag misstänker att det har lite att göra med att dom har mycket klor i sitt dusch- och kranvatten här för det kliar något så otroligt när jag kliver ur duschen. Hjälp mig snälla jag vet inte vad jag ska ta mig till snart…
Mvh Annie
Snälla hjälp mig…
Med din utförliga beskrivning av ditt eksem måste det vara atopiskt eksem du har. Långvarigt eksem i böjveck samt kring vrister, lår och händer som kliar mycket är atopiskt eksem. De vita fläckarna är också detta och beror på att pigmentet inte bildas normalt i de områden som kan har mycket långgradigt eksem. Oftast brukar atopiskt eksem bli bättre på sommaren och i varmt klimat med hög luftfuktighet men ALLA blir faktiskt inte bättre och detta kan höra ihop med att eksemet kan klia mer om man svettas och det är varmt. Försök om möjligt att dra ned på duschandet, om det inte går är det urviktigt att du snabbt torkar huden och sedan smörjer in hela kroppen ordentligt med mjukgörande direkt efteråt (=inom två minuter). Vad gäller behandling av atopiskt eksem har vi en bra artikel om detta på vår hemsida samt läs även dermatologens patientinformation om atopiskt eksem.
Atopiskt eksem i dermatologens patientinformation
Den här frågan handlar om:
Liknande frågor
Hur länge ska jag använda solkräm?
Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.
Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?
Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?
Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?
Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?