Tobaksmottagningen vid Hälsoenheten i Södertälje har sedan 10 år ett avtal med Stockholms län. Man har även mottagningar för patienter som lider av övervikt respektive fysisk inaktivitet.
– Vi hade upptäckt att det var effektivare att samla resurser för framför allt gruppbehandlingar på en nivå ovanför vårdcentralerna, berättar Ulla Lennartsson som var med och startade Hälsoenheten och nu driver rökavvänjningsverksamheten. Vi arbetar nu för tre kommuner med 13 vårdcentraler och med Södertälje sjukhus, fortsätter hon.
Ulla Lennartsson är diplomerad tobaksterapeut och arbetar mycket beteendeinriktat med de svåraste nikotinmissbrukarna. Det handlar om att diskutera vanorna kring tobaken. Vad rökandet står för. All den uppmärksamhet tobaken kräver. I vilka situationer man röker.
– Jag jobbar mycket med hemuppgifter, säger Ulla Lennartsson. Det gäller att lära sig ett nytt beteende. Som att äta frukost i stället för bara kaffe och cigarett. En slarvig frukost blir man ju bara trött av och då tar man en cigg till. Det är en ny värld som måste öppnas. De flesta känner inte till ett liv utan tobak. De har alltid hanterat alla känslor med cigaretter, glada som ledsna. Många har utvecklat en rädsla för känslor, hållit dem på avstånd.
De flesta som söker hjälp gör det för att de tröttnat på att vara beroende. De trodde att cigaretterna stod för frihet men de blev ett gissel. Patienterna är allt från cirka 20 till över 80 år med en majoritet av kvinnor 40-60 år.
Mellan 250 och 350 patienter behandlas Tobaksmottagningen vid Hälsoenheten i Södertälje varje år. Mellan 30 och 50 procent blir rökfria, med hjälp av stödsamtal och nikotinhjälpmedel. Några ger upp. Andra som misslyckas med nikotin får läkemedel som Champix utskrivna av läkare. Av dem lyckas mellan 60 och 70 procent bli och fortsätta vara rökfria.
– Det gäller att inte ge upp, säger Ulla Lennartsson. Ett misslyckande är ingen katastrof, det är en användbar erfarenhet. Att bara ha försökt sluta är ju i sig ett framsteg. Och ju längre man lyckas vara rökfri, desto mer märker man av fördelarna. Att man får tillbaka fler sinnesförnimmelser. Bättre kondition. En tjej kom tillbaka och var så glad för när hon slutade röka mådde hon så bra att hon kunde sluta med medicin mot panikångest. Alla sådana fördelar lyfter vi fram och pratar mycket om. Det är det här med att må bättre i vardagen, att slippa lasten, orka mer, få bättre hy och så vidare som motiverar människor. Att prata om alla sjukdomar man kan få, däremot, är helt verkningslöst. Det vet alla rökare om och det har de förträngt i åratal, berättar hon.
Det vet också Jeanette Oscarsson som rökt ett paket cigaretter om dagen i drygt 30 år. Det är först när man faktiskt blir sjuk på riktigt som man vill sluta. Nu är Jeanette Oscarsson rökfri sedan början av mars. Hon drabbades av kärlkramp och fick läkarorder på att sluta röka. Läkaren skrev ut läkemedlet Champix och skickade henne till Ulla Lennartsson.
– Jag har försökt sluta många gånger tidigare med nikotintuggummi, plåster och så vidare, berättar Jeanette Oscarsson. Men jag var röksugen och rökte ändå. Nu, äntligen, gick det bra. Bra stöd och uppmuntran från Ulla och de här tabletterna som faktiskt tar bort röksuget helt har varit fantastiskt bra för mig. Jag tar en tablett om dagen – egentligen ska man ta två men jag fick huvudvärk. En tablett fungerar lika bra.
– Det är väldigt skönt att vara befriad från tvånget att röka. På de här månaderna har jag börjat må mycket bättre, har bättre kondition, bättre ekonomi. Och tänk, jag har inte varit röksugen en enda gång, fortätter hon.
Kort fakta om tobaksanvändning
• I Sverige dör 6600 personer per år i tobaksrelaterade sjukdomar.
• 2008 var 27 % av alla kvinnor och 17 % av alla män dagliga tobaksbrukare. Detta att jämföra med 2004 års nivåer på 33 % respektive 22 %.
• 12 % av männen i Stockholms län röker, riksgenomsnittet ligger på 12 %.
• 14 % av kvinnorna i länet röker, att jämföra med riksgenomsnittet på 16 %.
• 17 % av männen i Stockholms län snusar, riksgenomsnittet ligger på 20 %.
• 3 % av kvinnorna i länet snusar, att jämföra med riksgenomsnittet på 4 %.
• Rökavvänjningsindex 2008, en jämförelse av landstingens rökpreventiva arbete; utförd av Health Consumer Powerhouse 2008.
• KOL-index 2009 – en jämförelse av KOL-vården i svenska landsting- utförd av Health Consumer Powerhouse 2009
• Sluta-röka-linjen är ett bra alternativ för den som snabbt och enkelt vill få stöd att sluta röka: www.slutarokalinjen.org tel nr 020-84 00 00
För mer information om studien eller om Champix, kontakta:
Ulla Lennartsson, diplomerad Tobaksterapeut, tel. 08-550 254 81
Arne Björnberg, ansvarig för rökavvänjningsindex, Health Consumer Powerhouse, tel. 08-642 71 41, 0705-84 84 51
Petra Eurenius, kommunikationschef Pfizer AB, tel. 08-550 529 55
Pfizer är världens ledande läkemedelsföretag. Tillsammans med hälso- och sjukvården arbetar vi för att erbjuda patienterna bästa möjliga behandling. Målet är ett längre och friskare liv. Pfizers omfattande forskning leder fram till effektiva läkemedel inom hjärta-kärl, centrala nervsystemet, smärta, urologi, infektion, onkologi, endokrinologi, oftalmologi, rökavvänjning, respiration och diabetes. I Sverige bedriver Pfizer forskning, produktion, marknadsföring och försäljning. För ytterligare information, se www.pfizer.se och www.pfizer.com