– Hon är nog substitut för barn, för jag behandlar henne lite som min bebis, säger Åsa. Tidigare har jag nog inte tänkt så mycket på att skaffa barn och har inte haft en tillräckligt stabil relation. Men nu när jag är förlovad med Magnus och det känns rätt, börjar det ”bli dags” snart. Med tanke på åldern känns det också lite stressande. Eftersom jag redan har hunnit göra mycket av det jag velat har jag inget behov av att göra karriär utan kan lägga mer energi på barn och familj framöver. Jag blir nog en ganska lugn och ”cool” mamma, som inte kommer vara rädd att låta barnen testa olika saker själva. Att låta dem få utforska och lära av egna misstag tror jag är viktigt. Däremot måste jag nog jobba lite på min egen förbättringsiver, så att de inte får känsla av att inte duga som de är.
Faktaruta
Ålder: 34 år
Familj: sambon Magnus och hunden Puma (Grand danois)
Bostad: lägenhet i Stockholm
Aktuell med: Dr Åsa, program på Svt inom hälsa och medicin
Favoriträtt: allt med ädelost och glass till dessert
Otippat om: före detta coca-cola ”beroende” och hon är mer av en tänkare än ”linslus”
Visst vill Åsa gifta sig, men hur ska man få tid till det frågar hon sig. De har pratat om att bara åka iväg och gifta sig, men hon är rädd för att sakna känslan av att få stå med vit klänning och blommor i håret och säga ”ja”.
– Dessutom är det troligt att jag tänker mig ett enkelt bröllop, men att det sen kommer att bli ett allt större projekt. När jag ska bjuda över kompisar på fika och tänker baka en kaka, slutar det ofta med att jag bakar både bröd, muffins och kakor.
Åsa är uppvuxen med sin mamma, pappa och storebror i en by utanför Skellefteå och kanske är det därför hon verkar vara en tillfreds person med god självkänsla. Men där finns även en stark drivkraft att hela tiden utvecklas och prova på nya saker. Hon blev legitimerad läkare 2005 och har bland annat bott i Malaysia, Japan och USA. Åsa var dessutom en av fyra finalister i den allra första omgången av Expedition Robinson. Ingen anade hur stort allt skulle bli kring tv-programmet och deltagarna blev kända över en natt.
– Det blev helt klart en erfarenhet, dels kring det sociala trycket och hur man klarar av att leva under riktigt enkla förhållanden och dels med pressen av att prestera under tävlingarna. Det var förstås ett helt annat tempo vi levde där och man jobbade mer med händer än med hjärnan. Men det var helt ok och hungern eller hemlängtan var inte något större problem, som för vissa andra. Jag visste ju att det bara var för en kort period.
Trots att hon jobbar mycket är inte fokus på att göra karriär. Istället är det viktigare att det finns någon mening med det hon gör.
– Som med programmet Dr Åsa, att ge tittarna kunskap om hälsa och medicin så att de förhoppningsvis själva kan göra bra val och leva med god livskvalitet.
Hon är plikttrogen, vill göra bra ifrån sig och tycker att det är roligt att arbeta. För att må bra försöker hon att få balans, äter bra, varierad mat, men kan unna sig sina favoriter, glass och ädelost då och då.
– Simning är en hobby som ger både egentid, avslappning och motion, men jag är ingen träningsnarkoman utan ligger gärna i soffan med en bok när jag får tid. Det ska vara kul att leva. Min livsfilosofi är att våga göra nya saker, vidga sina vyer och inte vara så rädd för att misslyckas. Vägen mot målet och inte målet i sig är det viktiga, det är det som är själva livet.
Faktaruta
Åsa´s hälsotips
• Pritoritera sömn.
• Motionera regelbundet – hitta den form av träning du tycker bäst om.
• Ät varierad mat och ät så att du behåller normalvikten.
• Tvätta händerna.
• Social närvaro; träffa kompisar, skaffa husdjur.
• Ha roligt.
Åsa beskriver sig inte som en linslus utan menar att hon numer snarare ser ”mediebruset” som ett nödvändigt ont, som kommer med jobbet. Hon har alltid gillat att kommunicera och att skriva men får ingen riktig kick av att stå framför kameran. Hennes framtida dröm är snarare att skriva böcker – alltifrån romaner till populärvetenskaplig litteratur.
– I september avslutar vi inspelningen av Dr Åsa för höstens program och efter det tänker jag ta några månader ledigt för att fundera kring vad jag vill göra. Kanske åker jag utomlands och avslutar min läkarspecialitet som plastikkirurg. Jag skulle kunna tänka mig att fortsätta med Dr Åsa, men då i någon annan form. Ytterligare en idé är att skriva en bok som går lite i samma anda som programmet.
På lite längre sikt vill Åsa förverkliga en dröm hon hade redan på högstadiet, att driva eget företag. Eftersom hon brinner för hälsa och medicin, är målet att öppna ett livsstilscenter, dit vårdcentralsläkare kan remittera patienter för att få hjälp med allt ifrån rökavvänjning och viktproblem till sekundär förebyggande vård för diabetiker och mycket annat.
– Förebyggande vård är något som verkligen behövs och som i stor grad saknas. Det är viktigt att stärka och utbilda patienterna att nå målet – bättre hälsa. Det är också viktigt att livsstilscentrat använder metoder man vet fungerar – det som ger positiva resultat i studier och i verkligheten.
Är vi svenskar dåliga på att ta hand om vår hälsa?
– Nej, svensken har en hög allmänbildning om kropp och hälsa. Vi har goda vaccinations- och screeningprogram, säkra hem, arbetsplatser och trafik. De största hälsoriskerna som svensken utsätter sig för är rökning, för lite motion och en ökande vikt.
Med kändisskapet känner Åsa även ett ansvar, att det hon gör är trovärdigt. Att vara en av frontpersonerna i 2,6 miljonerklubben som fokuserar på att förbättra förutsättningarna för kvinnors hälsa är helt i linje med det hon står för.
– I framtiden hoppas jag få tid att engagera mig mer i klubben.
Åsa ger sin hund Puma vatten som han slukar då solen nu gassar varmt på oss. Senare är det dags för inspelning av Dr Åsa. Hon säger själv att hon är fåfäng och visst kan man se det, men under ytan finns så mycket mer – en engagerad tänkare med stor drivkraft som vi säkerligen kommer att få se mer av i framtiden på ett eller annat sätt.
Faktaruta
2,6 miljonerklubben, för kvinnor upp till 45 år, är den yngre systerklubben till 1,6 miljonerklubben som vänder sig till kvinnor över 45 år. Klubbens främsta syfte är att sprida objektiv information om kvinnors hälsa och livskvalitet. Målet är att skapa ett friskare samhälle där män och kvinnors hälsa prioriteras lika mycket på lika villkor. 1,6 miljonerklubben har idag ca 33 000 medlemmar, ger ut en tidning, böcker och kalender, håller seminarier om hälsa cirka 20 gånger per år. Klubben ordnar dessutom resor, utflykter går på bio, teater och umgås.
Mer information fås på www.2.6miljonerklubben.com