Ange ditt sökord

Hjälper probiotika vid mag-tarm-besvär!?

Hjälper probiotika vid mag-tarm-besvär!?

Speciella typer av mjölksyrabakterier kan troligen lindra besvär med hård eller trög mage.

Annons:

Tidigare har mjölksyrabakterier (probiotika) mest betecknats som en huskur, men nu arbetar forskare med att säkerställa att de verkligen fungerar. Trög mage är ett vanligt problem – det innebär obehag, men kan också leda till allvarliga följdsjukdomar. Uppsalaföretaget Good Food Practice håller i forskningsstudier, som kan ge resultat för att ta fram fler hälsobefrämjande livsmedel.

Många i Sverige och västvärlden lider av besvär orsakade av trög mage, som ger obehag och allmän olust. Undersökningar visar att det kan röra sig om 15–30 % av befolkningen. Trög mage kan också leda till allvarliga följdsjukdomar, som tjocktarmscancer och fickbildningar på tarmen. Det gör det till ett folkhälsoproblem.

Hjälp till självhjälp

Speciella livsmedel med hälsoeffekter (s.k. functional foods) kan vara en väg för att lindra besvären. Forskningsföretaget Good Food Practice håller i studier där kapslar respektive yoghurt med mjölksyrabakterier (s.k. probiotika) testas på utvalda försökspersoner.

Mag- och tarmproblem verkar vara ett känsligt område. Många drar sig för att genomföra undersökningar inom sjukvården. Om det finns enkla vägar till självhjälp kan det förbättra folkhälsan och minska riskerna för allvarliga följdsjukdomar, säger Birgitta Sundberg PhD, ansvarig för studien vid Good Food Practice.

Komplement till sjukvården

Livsmedel kan aldrig ersätta sjukvårdens undersökningar eller åtgärder, men antalet som drabbas kan minska.
– Att medverka i våra studier är ett tillfälle för de som lider av hård eller trög mage att bidra till att kunna hjälpa både sig själva och forskningen, fortsätter Birgitta Sundberg och tillägger att det fortfarande behövs försökspersoner i Uppsala- och Stockholmsområdet.

Effekt där den kan göra nytta

Studierna undersöker om de nyttiga bakterierna kan påverka och förkorta tiden det tar för föda att passera tarmen och normalisera tarmens funktion.

Det är hårda regler för livsmedel som gränsar till läkemedel, därför krävs säkra metoder och kunnig expertis, säger Birgitta Sundberg. Det gäller att påvisa att de utvalda bakterierna verkligen gör den nytta som forskarna antar.
Om studien visar på goda effekter av mjölksyrabakterierna kommer resultatet att synas på livsmedelshyllorna i vanliga butiker framöver.

 

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: