Vad är hypnos?
Hypnos är ett samlingsnamn för olika metoder att försätta sig i ett speciellt medvetandetillstånd som kallas trance. Man talar om att det finns tre olika djup av trance; lätt, medeldjup och djup. Det finns ingen forskning som talar för att det krävs något speciellt djup i trancetillståndet för att man ska ha nytta av det. Hypnos och trance brukar ofta missuppfattas som lite mystiskt och förknippas ibland med någon speciell förmåga hos hypnotisören eller hos den som låter sig försättas i trance. Så är dock inte fallet, sanningen är den att trance är ett vardagligt fenomen som du säkert redan har erfarenhet av utan att tänka på det. Trance uppstår spontant som en reaktion på något monotont intryck, det kan vara ljud, syn eller känsel. För den som har suttit i ett rum med hög ventilation eller en dator som surrat vet kanske hur lätt det är att förlora koncentrationen och börja känna sig dåsig. Eller om du kört bil i mörkret och fastnat med blicken på de vita linjerna. Hjärnan blir uttråkad och trött och man ”försvinner” in i sig själv eller dagdrömmer.
Många liknar känslan under trancen som det man känner när man är i gränslandet mellan vaken och sömn. Man noterar vad som pågår runt omkring men man orkar inte riktigt engagera sig, men om något alarmerande händer så är man ögonblickligen alert.
Trance innebär att man blir så absorberad av någonting att man glömmer bort tid och rum. Om du har varit med trevliga vänner eller varit förälskad har du säkert varit med om detta. När man lär sig självhypnos, lär man sig att framkalla ett annorlunda medvetandetillstånd som betyder att man blir absorberad och koncentrerad inuti sig själv i stället för att ha sin uppmärksamhet utanför sig själv. Meditation, Yoga, Tai-Chi, Mental träning, Autogen träning, massage, är andra exempel på aktiviteter som framkallar liknande tillstånd.
Hypnos – vad är det inte?
Många tror att man ska sluta tänka. Det gör man inte, det finns alltid röster inuti som kommenterar det som pågår men de kan bli svagare, mer avlägsna. Det vanligaste är att de kommer och går. Djupet i trancen varierar vanligtvis, ibland är man nästan vaken och ibland i mycket djup trance.
En del tror att man ska förlora kontrollen över sig själv. Det gör man inte, tvärtom så får man en högre grad av kontroll. Det är därför man använder hypnos i behandlingssyfte. Det är dock inte möjligt för en hypnotisör att ”krypa in” och ta över kontrollen över en annan människa. Man påverkar varandra oavbrutet men accepterar inte det som känns helt främmande.
Andra tror att hypnos fungerar som ett slags sanningsserum och att allt man upplever är sant och verkligt. De brukar tro att hypnos handlar om att man ska tala och inte komma ihåg det man säger. Det är verkligen inte avsikten och något sanningsserum är det inte. Man kan ljuga, för sig själv, och för andra, även i trance.
Hypnos som behandling
Man använder hypnos som behandling runt om i världen vid många olika tillstånd. Man arbetar med hypnos vid såväl fysiska som psykologiska symtom. Några exempel är; smärtkontroll, förberedelse inför kirurgiska ingrepp, hudsjukdomar, brännskador, autoimmuna sjukdomar, magtarmbesvär, gynekologi, tandvårdsrädsla, rökavvänjning, viktproblem, ångest, fobier, stress, problem med låg självkänsla, psykosomatik osv. Listan är lång över saker man kan påverka med hjälp av hypnos. Hur man använder det beror på vilken målsättning man har. Ibland kan man bota och ibland kan man lindra olika symtom.
Varför och hur fungerar hypnos?
Riktigt hur eller varför det fungerar vet ingen med säkerhet. Det finns olika teorier men ingen som är helt övertygande. Man vet att en person i trance har specifika hjärnvågor och att blodflödet i hjärnan förändras. Man tror att man påverkar autonoma nervsystemet som påverkar kroppens alla inre organ. Kropp-själ sambandet är komplicerat och hjärnan likaså. Man kan anta att kroppen har otroliga förmågor till självläkning om den får chansen!
Hur kan jag använda självhypnos?
Använd självhypnos CD som ett stöd i början. Se exempel på avslappnings-cd. Du ska börja med att vara motiverad och verkligen vill påverka dig själv. Sedan; se till att du har möjlighet att vara ostörd och att du har det bekvämt. För att bli avslappnad i själen måste du också vara avslappnad i kroppen. Stäng av telefoner. Välj en tid på dagen som passar dig. Öva ofta, helst varje dag till att börja med. Att lära sig självhypnos är som att lära sig skriva, cykla eller åka skidor. Det kan vara krångligt och svårt i början men så småningom går det helt automatiskt.
Övning ger färdighet och förhoppningsvis kan du snart försätta dig i trance helt själv. Ge dig själv en rimlig och realistisk målsättning, ingen lyckas särskilt bra till att börja med. Ett steg i taget, ju mindre desto bättre. När du en gång har lärt dig så ”sitter det där” och du kan själv påverka ditt liv i den riktning du vill.
Exempel på CD– Självkänsla
Problem med lågt självförtroende är vanligt, kanske vår berömda ”Jantelag” som säger att ”du ska inte tro att du är nått”. Jag säger tvärt om – du ska tro att du är nått! Inte mer än andra, inte bättre än andra men inte heller mindre eller sämre.
Självförtroende är inte något som är stabilt över tid eller ens över olika områden. Det påverkas och förändras hela tiden beroende på vår omgivning. Man kan ha uselt självförtroende som kvinna eller man men mycket bra självförtroende på jobbet. I allmänhet kan man säga att ju mer stabilt det är desto bättre mår man. Med ett sunt självförtroende är det lättare att tackla de problem och utmaningar som livet ständigt ger en.
För att våga vara tydlig, våga uttala sina behov och förväntningar, ta plats och sätta gränser krävs ett sunt självförtroende. Våga vara dig själv! Om du, som många andra, har lärt in ”Jantelagen” och tror att du är sämre än andra, det är du inte! Allt du har lärt dig är inte sant och du kan ändra på dig själv här och nu;
1 Du är så mycket mer än bara ditt förflutna!
2 Det bästa sättet att förutspå sin framtid det är att skapa den!
3 Du ska älska din nästa såsom dig själv – det betyder att du ska tillämpa samma omtanke, hänsyn och medkännande med dig själv som du har gentemot andra!
Exempel på CD – Andning och energi
Som små barn andas vi precis som vi ska. Någonstans på vägen tappar många bort sig. Det beror ofta på fysisk smärta eller på känslomässiga problem. En naturlig andning innebär att buken och bröstkorgen rör sig, utvidgas och drar ihop igen. Ofta andas man dock ytligt och lite för fort och utandningen blir lite ”stötig”. Om man andas på ett onaturligt sätt andas man ofta högt upp och anstränger små axel-, hals- och nackmuskler. Med tiden kan det leda till att man får värk i axlar och nacke, spända käkmuskler.
Om du tänker efter så vet du att sorg, ilska, ångest och andra starka känslotillstånd har sin speciella andning. En fysiskt och psykiskt avspänd och lugn person har alltid också en naturlig andning. Man kan därför påverka sin egen sinnesstämning med sin andning. Att hitta tillbaka till sin naturliga andning är ett första litet steg mot ett ökat välbefinnande.
Exempel på CD – Tarmmotorik
För dig som har problem med en tarm som rör sig för fort, för långsamt eller oregelbundet.
Två behandlingar presenteras;
1 Värme. Genom att framkalla värme framkallar man muskelavslappning. Spända muskler förstärker alltid smärta i buken. Genom värme lindras smärtan. Om du har svårt att framkalla värme – använd värmedyna och lägg den på magen medan du övar.
2 Visualisering av en flod. Visualisering innebär inte att man ser som när man tittar på TV. Om du blundar och tänker på ditt kök, en blommande syren, en speciell plats så vet du förmodligen hur det ser ut. Om du kan det så vet du också vad en visualisering är. Här ges förslaget att likna tarmen och tarmens rörelser vid en flod. Om du får en mer hjälpsam bild av något annat – använd den istället! Poängen är rytmen och flödet i floden som ska överföras till tarmen.