Tack vare den allmänna vaccinationen är kikhosta en relativt sällsynt sjukdom i Sverige. Men effekten av vaccinet minskar med åren och fyller man inte på kan man få kikhosta i vuxen ålder.
Så smittar kikhosta
Kikhosta smittar via droppsmitta och är mycket smittsam. Om man är i samma rum som en person med kikhosta kan man räkna med att bli smittad om man inte är vaccinerad. Smittoperioden är också längre för kikhosta än för andra barnsjukdomar.
Ett barn med kikhosta är smittsam under hela perioden från den första nysningen fram till sex veckor efter det att hostan brutit ut. Inkubationstiden, tiden från det man blivit smittad tills sjukdomen bryter ut, varierar mellan 7 till 21 dagar. 25 procent av långvarig hosta hos vuxna beror på kikhosta – läs mer om långvarig hosta hos vuxna.
Vanliga symtom vid kikhosta
Kikhosta börjar som en vanlig förkylning med lätt rethosta som varar i ett par veckor. Efter det kommer den typiska kikhostan. Hostan kommer stötvis, när lungorna tömts på luft följs det av en djup inandning som ger ett kiknande ljud. Ibland får barnet svårt att andas och blir blått i ansiktet av syrebrist. Barnet hostar upp segt slem som ofta framkallar kräkningar.
Hostanfallen är mycket jobbiga för både barn och föräldrar. De kan komma upp till 30-40 gånger per dygn och håller i sig i 6-8 veckor. Utöver att kikhostanfallen är mycket obehagliga kan det även uppstå komplikationer som bronkit (luftrörskatarr), lunginflammation och öroninflammation.
Hur behandlas kikhosta?
Det finns ingen behandling mot kikhosta, men man kan förkorta den period som barnet smittar genom att ge antibiotika. Om barnet får antibiotika tidigt kan sjukdomsförloppet bli lättare. Har barnet redan börjat kikna har antibiotika ingen effekt. Hostmedicin har vanligen dåligt effekt på hostningarna.
Spädbarn med kikhosta observeras ofta på sjukhus när sjukdomen är som mest intensiv.
Goda råd vid kikhosta
- Barn med kikhosta måste hållas hemma från förskola och skola
- Symtom kan lindras av frisk luft, var ute om det går, vädra gärna rummet
- Sov med högt under huvudet
- Drick mycket vätska, för att slemmet inte ska bli så segt
Vaccination vid kikhosta
Sedan 1996 erbjuds alla spädbarn vaccin mot kikhosta. Barn vaccineras vid 3 månader, 5 månader och 12 månader. Efter de två första vaccinationerna är barnet skyddat till nästan 100 procent. Påfyllnadsdoser av vaccinet ges vid vid 5 års ålder och i årskurs 8-9.
Vaccination ger immunitet i cirka 6-7 år. En genomgången infektion med kikhosta gör dig immun mot sjukdomen i cirka 15 år.
Sedan hösten 2022 rekommenderas gravida att vaccinera sig mot kikhosta efter graviditetsvecka 16. Syftet med vaccinationen är att skydda det nyfödda barnet fram till att det kan vaccineras vid 3 månaders ålder.