År 2005 kunde man se att antalet utbrända i Sverige började plana ut. Hos unga kvinnor ser man däremot fortfarande en ökning. Detta är mycket oroande, då de är en viktig grupp i vårt samhälle. Unga kvinnor hamnar lätt i en svår situation i dag. Kvinnorna kan och vill vara lika duktiga och kompetenta som männen (tjejer får oftare bättre betyg i skolan). När de flyttar ihop med någon man och skaffar barn försöker de även vara lika duktiga och ansvarsfulla i hemmet och som förälder, samtidigt som de arbetar. Detta är troligtvis en stor anledning till att småbarnsföräldrar är överrepresenterade bland de som blir utbrända, och då gäller det framför allt kvinnor.
Det troliga är att långvarig stress påverkar vår livslängd, men det krävs mer forskning för att med all säkerhet kunna säga detta. Förmodligen sker reparationsarbeten medan vi vilar och sover. Sannolikheten är därför stor att den fysiologiska obalansen orsakad av stress kommer att motverka förnyelsen och därmed skynda på åldrandet.
Aleksander Perski, stressforskare på Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet, har data på att det är en fortsatt ökning av unga kvinnor som drabbas av stress och utbrändhet. Kvinnor som endast har jobbat åtta till tio år har tydliga symtom på utbrändhet, som sömnsvårigheter, trötthet, magproblem, ständiga infektioner och depression. De har hamnat i ”duktighetsfällan”, eftersom de oftast har stora krav på sig själva och orimliga förväntningar på vad de ska prestera. Det är svårt att säga exakt hur vanligt det är med utbrändhet. Man brukar säga att runt 30 procent är sjukskrivna på grund av utbrändhet, vilket då innefattar alla stressrelaterade sjukdomar (utbrändhet, utmattningsdepression, depressioner kopplade till livshändelser). Utbrändhet är en allmän term som innebär olika problem.
– För att förebygga utbrändhet måste man bli medveten om att riskerna finns, om man till exempel hela tiden aktiverar sig utan att ta paus, säger Aleksander Perski. Det är viktigt att förstå vilka tecken som tyder på att man ligger i farozonen och många unga ”kör på” och tänker inte på att man kan bli riktigt sjuk.
– Förekommer dessa varningssignaler separat och vid enstaka tillfällen är det ok. Men ser man ett mönster och känner igen flera av symtomen under en längre tid är det dags att ta tag i sitt liv och ibland krävs det att man söker hjälp. Man bör självklart även be sin husläkare att ta prover för att utesluta andra medicinska problem som skulle kunna vara orsaken till tröttheten, påpekar Aleksander Perski.
Då man är riktigt utbränd krävs professionell hjälp för att bli frisk och en viktig del i behandlingsprocessen är att få tillräckligt med kvalitativ sömn, så att kroppen kan återhämta sig. Ju snabbare man får kompetent hjälp, desto bättre är det. Idag finns det bra hjälp att få i Stockholm, men ute i landet kan det ibland vara svårare. Det finns dock duktiga doktorer som har lärt sig mycket inom området. Vilken kompetent terapeut som helst skulle kunna hjälpa dig om du är utbränd. Man har dock sett att kognitiv terapi fungerar bra just för att den är ändamålsenlig och kort.
Unga människor återhämtar sig vanligtvis fullt ut, medans det kan vara svårare för de som är i 50-60-årsåldern. De flesta blir ändå fullt återställda och kommer tillbaka till jobbet och lever sitt liv som vem som helst. Även kroppsliga åkommor återgår till det normala. Minnesrubbningar som glömska, kan ta lång tid innan det blir bättre, men för de flesta blir även detta fullt återställt.
– För att undvika att bli utbränd bör man sköta sin hälsa genom att motionera regelbundet, äta hälsosamt och sova, säger Aleksander Perski. Använd gärna helgerna till återhämtning istället för att bara fortsätta med olika aktiviteter.
Finns positiv stress?
– Jag tror inte att positiv stress finns, utan jag tycker att det är ett felanvänt ord. När man gör det man gillar och det är rätt mängd av aktiviteter, skulle jag inte kalla det för stress. Stress under en kortare period är fullt normalt. Om man däremot stressar under längre tid blir det tufft för kroppen.
Stresstålighet beror på hur lätt kroppen har att återgå till vila efter aktivitet. Om man tränar, är i balans och har haft en ”normal” uppväxt har man lättare att återgår till vila. Att vara pessimistisk bidrar till att stressituationer framkallar ett långvarigt negativt känsloläge och ökar känsligheten för nya stressfaktorer. Man har upptäckt att det troligtvis går att lära sig att ha ett mer positivt sinne. Vi är alltså inte enbart genetiskt, oåterkalleligt, positiva eller negativa. Det finns hopp!
– De människor som är mer pessimistiska och har lärt sig ett negativt sett att se på sig själv och livet får det svårare vid livsproblem, säger Aleksander Perski. Jag tror i enighet med andra forskare att detta är inlärt och inte genetiskt, fortsätter han.
Martin Seligman, amerikansk psykolog, pratar om positiv psykologi, det vill säga att man kan lära folk att se positivt, vilket leder till färre depressioner längre fram i livet. I engelska skolor ska man införa kurser i positivt tänkande, för att lära eleverna att se positivt och på så sätt jobba förebyggande vad gäller sjukdomar som exempelvis depression och utbrändhet.
– För en del personer kan denna livskris, som utbrändhet är, leda till ett bättre och sundare liv, menar Aleksander Perski. Många gör stora förändringar i sitt liv, byter jobb eller bryter upp från en destruktiv relation, som sedan leder till att de får ett mer tillfredsställande liv. Det är bara synd att det måste gå så långt innan de vågar förändra sin livssituation, för att få ett lyckligare liv.
Lever du som du lär?
– Jag försöker att leva som jag lär och jag är själv noggrann med att sova tillräckligt, ha lugna helger och långa somrar, säger Aleksander Perski. Men det är klart att det även för mig ibland kan kännas som om det är svårt att få tiden att räcka till. Jag tror att det är viktigt att ha någon hobby utöver jobbet, så att man inte enbart fokuserar på sitt arbete.
Närmaste tiden arbetar Aleksander Perski i London, där han deltar i att forska på data om 10 000 personer, som har samlats in under 20 år. Detta görs för att få ännu större kunskap kring sjukdomar och stress.
Faktaruta 1
De främsta bakomliggande orsakerna till utbrändhet är:
• Vi gör för mycket och ”kör på” utan att lyssna på kroppens signaler
• Vi gör för lite jämfört med vår kapacitet (arbetslösa, ungdomar som ej kommer in i arbetslivet). Man har alla de grundläggande behoven, men får dem inte tillfredsställda. Det kan kännas som om man inte har möjlighet att agera och komma ur sin situation.
Faktaruta 2
Lyssna på kroppens varningssignaler om att man är i allvarlig obalans:
• Djup trötthet under dagen
• Sömnproblem
• Koncentrations- och minnesproblem
• Kroppsliga problem – hjärtklappning, herpesblåsor, att man börjar tappa hår, täta infektioner, mag- och tarmproblem
• Psykiska problem – ångest, nedstämdhet, depression
Faktaruta 3
Tips för att motverka stressen
Sömnbehov
Vad som än händer i livet är sömn bland det viktigaste att prioritera. Behöver du åtta timmars sömn för att känna dig pigg dagen efter, så ska du sova åtta timmar varje natt. Den senaste forskningen visar att det inte går att stressa sönder någon som får tillräckligt med sömn – man blir en riktigt svår nöt att knäcka.
Sömnkvalitet
Djupsömnen blir lätt störd. Därför är det viktigt med nedvarvning, sovrutiner och en bra teknik som stoppar tankarna att rulla på innan man somnar, för att få bra sömnkvalitet.
Helger
Ta igen dig efter en tung vecka. De som tröttar ut sig lika mycket under helgen som i veckorna kommer med stor säkerhet att känna sig sönderstressade så småningom.
Levnadsvanor
Villkoret för att man med relativt god hälsa ska kunna leva tills man blir 100 år är att leva någorlunda sunt med bra mat, normal vikt, regelbunden motion och tillräckligt med sömn. Skaffa en hobby eller ett husdjur, för att flytta fokus från jobb eller studier. Försök få in meditation i vardagen. Tänk positivt, börja gärna dagen med att säga till dig själv:
– Vad klok jag är!
– Vilken vacker morgon!
Tid för eftertänksamhet
Att ha kontakt med sig själv och sina känslor är viktigt för vårt välmående. Det är även viktigt att ha god kontakt med andra, det vill säga ett bra kontaktnät av familj och vänner.
Hög självkänsla skyddar mot stress
Om ens självkänsla bygger på vad man åstadkommer känns de inre kraven som ett hot mot hela personen. Man behöver därför lära sig att man är ok som individ oavsett hur man presterar.
Ju mer ansträngning desto mer vila behöver man
Om man är mycket ambitiös och duktig i det mesta krävs extra mycket återhämtning. Säg aldrig ja direkt, utan be att få tänka på saken.
Förstahandshjälpmedel är inte piller, kaffe och alkohol.
Det är både billigare och friskare att lyssna på sin kropp och använda sig av stretching, yoga, qigong och meditation för nedvarvning, ta korta pauser under dagen och ett bra kärleksliv på kvällen.
Förändring
Försök att förändra din situation, för allvarliga lägen brukar inte lösa sig av sig själva. Sök efter alternativa lösningar.
Källor:
Preventiv Medicin – Teori och praktik av Kristina Orth-Gomér & Aleksander Perski och Duktighetsfällan av Alexander Perski.