På Baravara är grundtanken att kombinera österländsk meditation med västerländsk terapi. Här ser man på människan som en helhet och arbetar både med kroppen, känslorna och intellektet för att finna inre frid och tystnad. Terapins uppgift är inte att lära dig vem du är, utan att skapa situationer där du kan upptäcka det själv.
Eftersom jag kom in på kursen Dörröppnare 1 som reserv har jag inte hunnit tänka så mycket på vad jag gett mig in på. Jag åker dit helt förutsättningslöst. Allt jag är ute efter är miljöombyte, lugn och ro och någon typ av ”nystart” i livet. Att vara borta ifrån barnen under fyra dagar och nätter känns konstigt, men välbehövligt.
Jag var inte helt beredd på att man inte ska prata med sina kurskamrater mer än under själva kurstiden, i kurslokalen. I övrigt ska alla vara helt tysta, både vid måltider och övrig fritid. Det känns lite ovant i början att vara ”ensam” med sig själv och sina tankar i ett rum fullt med andra människor som man inte har träffat tidigare. För mig kändes det dock snabbt oerhört befriande att vara tyst, att slippa vara trevlig när jag egentligen kanske vill vara i fred.
Jag blev oerhört avslappnad, både av all tystnad och av den härliga miljön och de många aktiva meditationsövningarna. Tidigare har jag utövat ”vanlig, lugn meditation”, men trots det har jag haft svårt att finna lugnet inom mig och mest känt mig rastlös. På Baravara använder de sig av många aktiva meditationsövningar, vilket för oss i västvärlden kan vara enklare att ta till sig. Jag tyckte det var jätteskönt och avslappnande. Dessutom har jag alltid funnit livsglädje i dansen, så när vi första gången gjorde ”dansmeditation” kändes det som om jag hittade mig själv igen.
Vad fick jag då med mig hem? En stor portion av lugn, en känsla av att ha återfunnit ”min typ av meditation” genom dansen – jag kommer definitivt att fortsätta dansa hemma på ett eller annat sätt. Dessutom känner jag att min kropp mår riktigt bra av att få röra på sig varje dag och att få äta hemlagad mat gjord av ekologiska råvaror – ”riktig mat” och inte bara färdigmat i form av köttbullar, korv eller blodpudding.
Jag passar på att ställa några frågor till Gayan Knutsson som var en av kursledarna när jag var där och som tillsammans med Lars Vedam äger och driver Baravara.
Vad betyder Baravara för dig?
En fantastisk möjlighet att dela med mig av en inre resa som totalt
förändrat mitt liv, faktiskt gett mig ett nytt liv. Det är aldrig för sent och det går att ändra riktning, hitta inre frid och acceptans för vad
du än varit med om. Att vara på Baravara fyller mig med vördnad, det som händer där känns stort, fortsätter Gayan Knutsson.
Vilka bör söka sig till Baravara?
Alla borde få möjlighet att göra kurser av det här slaget, det borde
ingå i skolundervisningen som en förberedelse för livet.
Du kan komma för att livet känns tomt och meningslöst. Du kan komma med
oro, depression, ångest, sjukdom eller bara av nyfikenhet. Många som
kommer vet inte riktigt varför, men de har en inre längtan.
Vad kan man förvänta sig av Baravara?
En möjlighet att få uttrycka alla känslor, få en ny syn på sig själv och
sina medmänniskor. Hitta en ny riktning i livet, stanna upp,
lyssna inåt och möta sig själv.
Vad är det bästa med Baravara?
Att allt är så rakt igenom kärleksfullt, enkelt, vackert, huset, maten och kurserna.
Att vi har förmånen att kunna hålla hög kvalitet på alla plan.
Vad är det sämsta?
Jag önskar att det inte behövde kosta pengar.
Vad gör dig glad?
Jag blir glad av att se människor bli mer äkta, mer levande.
Jag blir glad när jag hittar någon ny ekologisk produkt.
Jag blir glad när jag får leva vanligt enkelt vardagsliv.
Vad är ditt livsmotto?
Att vara sann, enkel och följa mitt hjärta och att aldrig sluta utvecklas.
Vad är målet med livet, som du ser det?
Att hitta tillbaka till vår inre vishet och ett djupt inre lugn, säger Gayan Knutsson.
Mer information kan du få på www.baravara.se eller maila [email protected]
Du kan även ringa 0248-23060.