Ange ditt sökord

Det är inte bara du som snarkar som påverkas, även omgivningen kan får störd ... Foto: Shutterstock

Det är inte bara du som snarkar som påverkas, även omgivningen kan får störd ... Foto: Shutterstock

Sömnproblem? Du är inte ensam

Det kan bero på att du har nästäppa.

Annons:

En ny svensk undersökning om svenskarnas problem med nästäppa, visar på ett stort dolt folkhälsoproblem. Närmare en fjärdedel av Sveriges befolkning (över en miljon individer), i åldern 18-45, uppger att nästäppa under det senaste året har påverkat nattsömnen.

Drygt 40 procent upplever att nästäppa ibland stört dem i deras dagliga aktiviteter. 30 procent av befolkningen har under det senaste året haft längre återkommande perioder av nästäppa och närmare tio procent har haft kraftiga månadsvisa besvär.

Trots att livskvalitetsstudier visar att de drabbade av nästäppa ofta upplever större försämringar av livskvaliteten än de med astma så är det få som söker läkarhjälp. Undersökningen som genomfördes av SKOP under oktober baseras på telefonintervjuver med drygt 1000 personer i hela landet.

-Trots att de allra flesta idag i samråd med läkare kan få verkningsfull behandling mot sin nästäppa så har bara en av fyra drabbade sökt läkarvård. Istället väljer många att ta till avsvällande receptfria nässprayer. Då är det stor risk för att blodkärlen i näsan blir utan styrning, vilket ger ett permanent beroende av nässpray, säger Pär Stjärne, docent i öron- näsa och halssjukdomar. Felbehandlad nästäppa är svår att bli kvitt och kräver ofta långvarig behandling med kortisontabletter, avslutar Pär Stjärne.

Det är nästan 20 procent som har haft nästäppa fyra veckor i sträck någon gång under det senaste året. Av dessa har drygt hälften använt avsvällande nässpray kontinuerligt under den senaste månaden.

– Det finns en märklig syn på nästäppa. Man tycks uppfatta nästäppa som en sorts galen förkylning. Man ska drabbas med jämna mellanrum och då ska man må pyton, säger Pär Stjärne. Undersökningen visar också att okunskapen är stor när det gäller vilken behandling som fungerar och vad det finns för biverkningar med olika behandlingsformer. Kanske att det är huvudförklaringen till varför så få faktiskt går iväg för att få sin nästäppa behandlad, avslutar Pär Stjärne.

På frågan om vilken medicin man tror är bäst mot nästäppa svarar 56 procent avsvällande näsdroppar, 37 procent antihistamin och bara 30 procent svarar kortisonspray. 10 procent tror att antibiotika är verkningsfull behandling mot nästäppa.

Behandling av nästäppa

Om man bara är täppt i ena näsborren ska man söka läkare för att kunna utesluta andra sjukdomar. Det är viktigt att inte använda avsvällande nässprayer en längre tid. Hjälper dessa inte efter cirka en vecka, är det bättre att använda kortisonspray som man kan få från sin läkare. Vet man att man har en inflammation använd hellre kortisonspray i första hand. Vid uttalad/besvärande nästäppa sök läkare, för att reda ut om det kan vara exempelvis trånghet i näsan (anatomiskt), allergisk/icke allergisk rhinit eller näspolypos.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: