Studien baseras på en enkätundersökning där fler än 11 000 gravida har svarat på frågor om sin konsumtion av fisk och skaldjur fram till den trettioandra graviditetsveckan. Forskarna följde sedan kvinnornas barn och undersökte deras beteendemässiga och kognitiva utveckling mellan sex månader och åtta år. Forskarna såg att barn till de mödrar som åt mindre fisk och skaldjur presterade sämre inom ett flertal områden. Resultaten stod sig efter att man korrigerat för sociala och ekonomiska faktorer.
Barnen till mammor som ätit lite fisk och skaldjur presterade sämre på tester för socialförmåga, kommunikation och finmotorik. Gränsen för ”liten konsumtion” sattes till mindre än 340 gram fisk och skaldjur per vecka. I flera länder finns i dag rekommendationer att gravida ska begränsa sin konsumtion av fisk och skaldjur.
I USA är det just 340 gram per vecka som gäller. Men forskarna menar att sådana begränsningar kan göra mer skada än nytta. Fisk och skaldjur är några av de största källorna till omega-3-fettsyror, som är nödvändiga för att nervsystemet ska utvecklas på rätt sätt. Odlad fisk och fisk från havet (med undantag för Östersjön och Bottenviken) kan man som gravid äta hur mycket som helst av men fisk från andra ställen rekommenderar Livsmedelsverket att man undviker eller äter mindre av, se faktarutan här nedan.