Det visade forskning som Erik Rosendahl vid Umeå universitet publicerade för ett par år sedan. En annan studie som Eva Ekvall Hansson, forskare vid samhällsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet visade i sin tur att intensiv träning också skulle kunna förbättra yrselproblem.
Intensivt träningsprogram
I en av studierna av deltog 191 äldre personer vid nio särskilda boenden i Umeå. Under tre månader deltog försökspersonerna antingen i ett intensivt träningsprogram eller i en kontrollaktivitet som inte innehöll fysisk träning.
I anslutning till varje tränings- eller aktivitetstillfälle fick deltagarna antingen ett proteinrikt näringstillskott eller en placebodryck.
Förbättrad benstyrka
Träningsgruppen hade en förbättrad benstyrka, balans och gångförmåga tre månader efter sista tränings- respektive aktivitetstillfället.
Fallolyckor minskade under sex månader efter träningen hos dem som fått en förbättrad balans av sin träning.
Utmanar balanssinnet
Eva Ekvall Hansson, forskare vid samhällsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet visar vidare i sin avhandling att intensiv träning som utmanar balanssinnet har god effekt.
Yrselpatienten fick till exempel balansera på en balansplatta, gå baklänges samtidigt som hon vred på huvudet fram och tillbaka, och stå på en mjuk dyna samtidigt som hon blundade och vred på huvudet.
Goda resultat
Studierna visar på goda resultat för både whiplashpatienter med yrsel och för äldre personer där yrseln beror på åldersförändringar av bland annat synen, balansorganen eller känseln i leder och ben. Denna grupp är den allra största bland de yrselpatienter som söker till primärvården.
– Många av de äldre studiepatienterna som tagit upp sina yrselbesvär med sin läkare hade ibland fått höra att de var åldersrelaterade och inte gick att göra något åt men visst är det möjligt att göra något åt yrselproblem inom primärvården, säger Eva Ekvall Hansson.