Ange ditt sökord

Stressyndrom förändrar blodflödet i hjärnan

Stressyndrom förändrar blodflödet i hjärnan

Personer med posttraumatiskt stressyndrom får en förskjutning av blodflödet till höger hjärnhalva när de tänker tillbaka på den traumatiska händelse som utlöste stressyndromet, det visar forskare vid Karolinska Institutet i Solna.

Annons:

Höger hjärnhalva brukar förknippas med känslor och bearbetning av traumatiska upplevelser. Resultaten visar hur tillståndet kan kopplas till fysiologiska förändringar i hjärnan och redovisas i ny studie från Karolinska Institutet. Posttraumatiskt stressyndrom (PTSS) kan drabba personer som varit med om en traumatisk upplevelse. Syndromet ger kvarstående och återkommande besvär, bland annat ofrivilliga återupplevelser av händelsen med starka negativa känsloreaktioner.

– Starkt negativa känslor orsakar en balansförskjutning av blodflödet i hjärnan och bekräftar att PTSS har samband med fysiologiska förändringar i hjärnan, säger Marco Pagani, forskare vid institutionen för onkologi-patologi, verksam vid avdelningen för nuklearmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Studien är gjord under åren 1999 till 2001 på 47 personer som alla arbetar inom kollektivtrafiken i Stockholm och som själva blivit misshandlade eller varit med om en olycka där någon hamnat under tåget. De flesta av deltagarna hade drabbats flera gånger och olyckorna hade skett minst ett år innan studien utfördes. Resultaten visade att de personer som själva utsatts för misshandel hade balansförskjutning av blodflödet till höger hjärnhalva i större utsträckning än dem som upplevt en olycka där någon annan skadats.

– Resultaten visar att traumatiska händelser i arbetet kan leda till förändrade minnes- och känsloreaktioner som även speglas i hjärnans blodflöde. Dessa fynd kan leda till ökad kunskap om hjärnans sätt att hantera minnen och känslor, säger Göran Högberg, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet och verksam vid barn- och ungdomspsykiatrimottagningen i Huddinge.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: