Lotta Mossberg har varit ansiktet utåt för Tjejtrampet, världens största cykeltävling för kvinnor.
– Jag vill visa att det inte är omöjligt för kvinnor över 50 att börja träna och uppnå nya mål. Särskilt vi kvinnor som har drabbats av sjukdom. 52-åriga Lotta växte upp i Sollentuna utanför Stockholm tillsammans med sina föräldrar och en äldre bror. Hon hade en lugn och trygg barndom men hade då precis som nu, ett stort rörelsebehov.
– Jag kunde aldrig sitta stilla! Jag älskade olika sporter och redan som sexåring började jag att rida. Så fort jag tjänade egna pengar köpte jag en häst.
Diabetes
– Frisk har jag alltid varit, det var inte förrän jag väntade mitt andra barn för 18 år sedan som jag plötsligt blev dramatiskt sjuk. Jag var oerhört trött, gick snabbt ner i vikt och läkaren trodde först att jag hade influensa. Men efter en tid bad de mig att lämna ett urinprov och då visade det sig att jag har drabbats av typ 1-diabetes. Min bukspottkörtel kan inte producera insulin längre.
– Jag blev förvånad, ingen annan i släkten har diabetes vad jag vet. Lotta lärde sig snart att leva med sjukdomen och numera tar hon dagligen två olika typer av insulininjektioner – en kort- och en långtidsverkande. Den ena sorten tar hon före varje måltid och den andra på morgonen och ibland till natten.
– Den som får diabetes måste ändra sin livsstil, menar Lotta. Det är viktigt att inse att man har sina begränsningar. I och för sig har jag aldrig varit galen i godis, men en liten bit choklad kan jag fortfarande unna mig. Dock aldrig mer än en bit för ju mer socker jag äter, desto mer ökar insulinbehovet.
– För att undvika svängningar i insulinnivån i kroppen försöker jag också att undvika snabba kolhydrater, som kex och kakor. Det är med andra ord bättre att äta en bit morot. Det tillförda insulinet är tyvärr inte lika bra på att parera sockersvängningarna i kroppen.
– Slutligen är det så att insulin göder, så jag kan inte vräka i mig hur mycket som helst för då går jag upp i vikt.
Täby galopp
Lotta Mossberg var ett välkänt namn inom TV4-koncernen innan hon bytte arbetsplats. Från TV4 till Täby Galopp – två helt skilda världar.
– Jag saknar faktiskt inte TV-branschen, jag är inte en person som blickar tillbaka. Jag såg mitt nya arbete som en rolig chans att få göra något annat, helt enkelt. Och vad kan vara bättre än att få jobba med hästar och en fantastisk sport?
– Just nu har jag ingen egen häst att sköta om men på jobbet har jag 400 stycken! Jag ansvarar för 20 anställda och under tävlingsdagarna är det 50 till i personalen som arbetar intensivt för att få allt att fungera så bra som möjligt.
– Det är ett givande arbete och mycket att göra. Ingen dag är den andra lik. Det som står i agendan på morgonen är ofta inte det jag har gjort när jag går hem på kvällen. Men det som inte blir gjort i dag tar jag itu med i morgon, jag stressar inte. Jag är inte en person som brukar oroa mig.
Rökfri
Nyligen slutade Lotta att röka efter många år som inbiten nikotinist. Hjälp att bryta behovet fick hon från en coach som använder metoden ”Free forever”.
– Vi är tio personer på kontoret som slutade tillsammans! Ingen av oss röker längre. Ja, någon gång kanske jag tar mig ett bloss när jag dricker ett glas vin, det är allt.
– Metoden är uppbyggd runt mental träning och grupptryck. I början träffades vi ofta och stöttade varandra. Vi ringde även till varandra ibland och visst var det svårt. Men det har gett gott resultat, alla har varit enormt duktiga! Som rökfri kommer Lotta att ha ännu mer energi i bagaget när hon tar sig an nästa stora utmaning – Tjejtrampet den sista söndagen i maj i Stockholm.
– Det kommer att bli ett jätteroligt evenemang – jag älskar att cykla! Jag har löptränat till och från under årens lopp och besöker Friskis & Svettis tre gånger i veckan. Cykla har jag däremot inte gjort på ett tag så nu ska jag sätta igång och träna.
Njuta av loppet
– Eftersom jag är en slags ambassadör för Tjejtrampet har jag blivit sponsrad med en ny cykel, en hybrid som är en korsning mellan en crosscountry- och en citybike. Jag valde en herrmodell, en stabil och bra cykel.
– Loppet är fem mil långt och jag tänker cykla i lugn takt och njuta. Nej, jag ska inte cykla benen av mig utan ha kul längs vägen. För mig är detta ett härligt sätt att umgås samtidigt som jag får motion. För dem som är drabbade av diabetes är det extra viktigt att vardagsmotionera, eftersom de löper större risk än andra att drabbas av hjärt/kärlsjukdomar. Och diabetiker bör trappa upp träningen gradvis, annars kan det gå galet.
– Ja, i och för sig är det av stor vikt för alla att träna varsamt i början. Men träningen leder till att insulinupptaget i kroppen blir bättre och då kan svängningarna bli för stora. Om du fortsätter att träna stabiliseras dock nivåerna, så det gäller att inte bli rädd och sluta. Ha därför små mål när du börjar träna, menar hon. Att röra på sig är något som gör livet värt att leva för Lotta. Vad mer är viktigt i ditt liv?
– Att finna en balans mellan alla delar i mitt mycket aktiva liv. Särskilt på grund av min diabetes, men även eftersom jag är kvinna, vd och tvåbarnsmamma. I och för sig är barnen
18 respektive 23 år fyllda, fast jag är ändå mamma.
– Det gäller att ta kommandot över situationen i stället för att bli slav under klockan. Min devis är därför att ta en sak i taget. Ta det lugnt – det ordnar sig, brukar jag säga.
– Jag brukar aldrig ligga och grubbla på kvällen innan jag somnar, jag är en morgonmänniska som är dödstrött på kvällen. Jag tycker om att läsa men kan inte ligga ner i sängen med boken, då somnar jag. Lotta tycker dessutom om att ta ledigt ibland. Då blir det ofta en resa till sommarhuset i Hälsingland eller utomlands.
– Snart ska jag åka och spela golf i Spanien. Lite senare reser jag en sväng till London med barnen och i höst bär det av till Italien för att dricka goda viner. Jag vågar lämna mitt jobb, jag har så bra anställda.
– Om jag gör det jag känner för mår jag också bättre. Man lever bara en gång…