Vid tre tillfällen har jag haft förmånen att resa till Tunisien med temat ”Må bra i Livslusts tecken”. Vi har varit en grupp om 20 till 40 personer och tidigare rest till Tiberias i Israel på samma tema. I Tunisien har det rört sig om bad i saltvattenbassäng och traditionell massage enligt Thalassoterapin.
Terapin utnyttjar havsvatten som uppvärms till minst 33 grader. Vatten liksom lera och alger hämtas från sex meters djup, 450 meter från stranden. Alla behandlingar har någon anknytning till havet. Man kan få lerinpackningar, alginpackningar och massage under vattenstril. Utövarna menar att detta har en lindrande inverkan på stela och onda leder och muskler.
Behandlingarna varar i regel cirka 25 minuter. Med lera och algmassa i olika temperatur får man så ligga stilla cirka 20 minuter. När behandlingen är färdig duschar man med viss möda av sig ”kladdet” men det är värt det, eftersom efteråt märks en påtaglig avslappning.
Samtidigt blir man mycket törstig och det är vikigt att man dricker vatten i små, täta klunkar.
Som massage fick vi nu senast prova på Ayurvedabehandling. Ayurveda är en månghundraårig indisk läkekonst, som under det senaste årtiondet även nått Europa. Att utbilda sig till Ayurveda-läkare tar sex år, utbildningen finns i Zürich och München. Den så kallade inre behandlingen följer en detaljerad diet. Jag fick själv möjlighet att uppleva den yttre behandlingen.
Modershanden
Vi förs in i ett relativt svalt rum med svag indisk musik. Genom hålet för ansiktet på britsen syns en vacker snäcka. Behandlingen började med att terapeuten hällde varm olivolja på ryggen. Oljan masserades in med långa, långsamma rörelser på rygg och armar, det kändes som om massören hade många händer eftersom hon använder sig av både underarmar och armbågar vid massagen. Enligt traditionen ska en hand alltid vara i kontakt med den som masseras, den så kallade modershanden.
Vänd på rygg draperas man sedan med linnedukar. Olja från en i taket upphängd liten kanna, hälls sedan försiktigt över panna och hår och masseras in i hårbottnen. Därefter fortsätter massagen med långa tag i princip från armhåla, till tårna. Efter 45 minuter blir rörelsernas allt långsammare för att så småningom upphöra. Då hade jag somnat och vaknade av att jag
snarkade. Det hela hade då nästan pågått en timme. Sammanlagt går det åt 1,5 – 2 liter olivolja per behandling.
Oxytocin
Efteråt var jag synnerligen avslappnad och fick på mig en tjock badrock, gick och vilade ytterligare en stund. Jag fick rådet att vänta minst en timme ytterligare innan avtvättning. Oljan fanns ju överallt och särskilt mycket i håret! Men det kändes väldigt skönt och särskilt med badet i saltvattenpoolen efteråt.
Är då Ayurveda bättre är någon annan terapi? Är det någon nytta med detta? Det har i studier av Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, visat sig att beröring frisätter hormonet oxytocin som förknippas med välbefinnande (se artikeln om Kärlekens kemi).
Hormonet finns hos både män och kvinnor och frisätts från hypofysens baklob i hjärnan. Frisättningen av oxytocin är tydlig i samband med amning. När barnet suger på bröstet, ökar oxytocin mjölkproduktionen.
Även vid annan typ beröring har man alltså kunnat påvisa att oxytocin spelar en viss roll. Hur som helst har behandlingen utan tvekan en positiv inverkan på välbefinnandet. Att få frukost och middag serverad förstärker helt säkert den positiva upplevelsen.
Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 2 2005