Ange ditt sökord

Trötthetens olika ansikten

Trötthetens olika ansikten

Trötthet, sömnlöshet, håglöshet – ett svårdefinierbart tillstånd som orsakas av många olika sjukdomar. Det kan också vara resultatet av långvarig stress.

Annons:

– Trötthet beror till största delen på överansträngning i olika former, till exempel långvarig vaka eller långvarig stress. Trötthet kan också orsakas av störd sömn droger, eller sjukdomar som ökar aktiviteten i immunsystemet, säger överläkare Torbjörn Åkerstedt.

Att känna håglöshet eller trötthet har de allra flesta av oss någon gjort. Ofta upplever vi en trötthetskänsla när den mörka vinterperioden sänker sitt dunkel över oss. För dem som lider av säsongsrelaterad depression är vintermörkret ett större problem än så. Tillståndet drabbar tusentals människor varje år och är svårt att vila bort.

Vid depression ändras ämnesomsättningen i hjärnan. Fördelningen av signalsubstanserna serotonin och noradrenalin i hjärnan förändras.

Mental trötthet

Att vara överansträngd eller lida av utmattningssyndrom eller utbrändhet, som det i dagligt tal kallas, orsakar också trötthet. Utbrändhet är resultatet av något som pågått under en längre tid, ofta stress och dålig sömn. Om ingenting görs kan det i slutstadiet ske en kollaps både fysiskt, emotionellt och mentalt. Det blir oundvikligen tal om sjukskrivning under en längre tid. Vissa tvingas kanske sluta på sitt arbete.

– Våra utbrända patienter är just trötta och saknar mental uthållighet, ofta på grund av vantrivsel på arbetet. Vantrivseln kan också vara ett skäl till att patienterna går sjukskrivna, säger Torbjörn Åkerstedt som arbetar med sömn och trötthet på Karolinska Institutet i Stockholm.
– Mental trötthet handlar framför allt om en oförmåga att använda hjärnan till vanliga aktiviteter längre än några korta stunder, berättar Torbjörn Åkerstedt.

Behov av sömn

Människans sömnbehov varierar från person till person. Små barn behöver ofta mycket sömn, upp till 15 timmars sammanhängande vila. Även tonåringar har ett stort sömnbehov även om behovet är något mindre. En vuxen människa behöver sammanhängande sömn på mellan sex till åtta timmar, för vissa äldre kan det räcka med mindre än så.

Stress och ett inaktivt leverne är ingen bra kombination för den som vill sova gott. Lagom doser med motion gör det däremot lättare att somna. Man ska dock undvika att träna timmarna före sängdags. Man bör också vara sparsam med koffeinhaltiga drycker sent på kvällarna.

– Vanlig sömnhygien är det som gäller. Sovrummet ska vara mörkt, svalt och tyst och sömnvanorna regelbundna. Undvik koffein, nikotin och alkohol. Mycket ljus dagtid och fysisk aktivitet har en positiv inverkan på sömnkvaliteten, säger Torbjörn Åkerstedt.

Sjukdom som ger trötthet

Sjukdomar som fibromyalgi, depression och infektioner orsakar ofta trötthet. Man sover mer än normalt men känner sig ändå outvilad när man är vaknar. Sömnighet eller somnolens är däremot om en sjuklig eller beteendemässig tendens att somna. Trötthet och sömnighet är begrepp som är viktiga att skilja från varandra. Järnbrist är en orsak till trötthet och drabbar var tredje svensk kvinna i barnafödande ålder.

Järn behövs för att transportera syre från lungorna till kroppens alla vävnader. Järnbrist drabbar oftast kvinnor i samband med riklig menstruation eller under graviditeten. Om man får i sig för lite järn kan det ge upphov till blodbrist som i sin tur orsakar trötthet, kraftlöshet och ofta blekhet.

Om järnrik kost inte räcker för att avhjälpa bristen kan kosttillskott i form av vitaminer och mineraler komma i fråga. Om man misstänker järnbrist är det dock viktigt att få den bekräftad av läkare först.

Åtgärd

På läkarmottagningarna runt om i landet tar man varje år emot hundratals patienter som söker för trötthet.

– Oftast görs en vanlig hälsoundersökning och en psykiatrisk intervju. Patienten får också besvara ett frågeformulär kring trötthet och sömn, berättar Torbjörn Åkerstedt. Patienten får också berätta hur han eller hon upplever sin trötthet. Har läkarna kunnat utesluta sjukdom eller mineralbrist vid trötthet rekommenderas ett sunt leverne. Mindre stress, mer motion och framförallt att släppa arbetet när man kommer hem om kvällen.

Sömnbrist är en stor del av problematiken vid trötthet, enligt Torbjörn Åkerstedt. Sömnen är vår tid för återhämtning, vi bygger ny energi, immunförsvaret stärks och muskler återhämtar sig. Därför är det viktigt att prioritera sömnen i tid så att det inte krävs onödigt mycket arbete för att sova bra.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: