Det har regeringen beslutat efter en hemställan från Läkemedelsverket.
Risk att läkemedel inte räcker
Efterfrågan på läkemedel har ökat kraftigt den senaste tiden. Det beror delvis på att allt fler patienter med covid-19 behöver behandlas i vården, men också på ökade uttag av en rad olika läkemedel på öppenvårdsapotek.
– I kristider som dessa är det ännu viktigare än vanligt att tillgången till läkemedel är jämlik. Om folk hamstrar mediciner finns en risk för att vissa läkemedel inte kommer att räcka åt alla. Därför inför vi den här begränsningen, säger socialminister Lena Hallengren.
Begränsar uttaget
Idag gäller att läkemedel inom förmånen (det vill säga läkemedel som berättigar till högkostnadsskydd) endast subventioneras om patienten tar ut en förbrukning på högst tre månader. Om patienten betalar själv kan han eller hon dock ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel. Många patienter har på sistone använt den möjligheten.
Efter en hemställan från Läkemedelsverket begränsar regeringen nu uttaget av läkemedel till den mängd som patienter behöver under en tremånadersperiod, oavsett om läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet och oavsett om patienten själv betalar för läkemedlen. Endast vid särskilda skäl kan ett undantag göras. Begränsningarna i uttag av läkemedel gäller både läkemedel till människor och läkemedel till djur. Förordningen har trätt i kraft den 1 april 2020 och gälla tills vidare. När behovet av förordningsändringen upphör kommer den att upphävas.