I slutet av mars ska de första försöken på djur inledas. Det berättar forskare i en kort intervju som publicerats på Karolinska Institutets hemsida.
Första försöken påbörjas inom kort
Statusen på utvecklingen är att man redan under mars månad påbörjat de första försöken med att hitta ett vaccin.
– Vi har ett antal vaccinkandidater klara i frysboxarna och har i vecka 13 bokat in de första djurförsöken. Då kommer vi att börja testa två vaccinkandidater på kanin för att se om vi kan få fram det immunsvar vi hoppas på. Dessa vaccinkandidater riktar in sig på de delar av viruset som är genetiskt stabila och som vi hoppas därmed ska ge skydd även mot andra coronavirus, säger professor och prefekten Matti Sällberg som tillsammans med virusforskaren professor Ali Mirazimi och forskaren Gustaf Ahlén leder arbetet.
Istället för att bara fokusera på att hitta ett vaccin mot SARS-CoV-2 försöker man tänka ett varv längre och hitta ett vaccin som kan användas mot olika typer av coronavirus.
– Nästa gång det blir en coronaviruspandemi – och det kommer att hända igen – har man då ett effektivt vaccin att tillgå och behöver inte jaga efter en ny variant.
Vill se vilket som har störst potential
Inom 1–2 månader hoppas forskarna komma igång med att börja testa alla vaccinkandidater parallellt på möss.
– Då kan vi förhoppningsvis se vilka som har störst potential, alltså vilka som bäst skyddar mot infektion. Vi vill inte begränsa oss till en vaccinvariant utan kör på flera spår samtidigt tills vi vet vilken som funkar bäst.
Samtidigt menar Matti Sällberg att det mest sannolika är att man landar i ett DNA-vaccin.
– Eftersom det finns plattformar som kan framställa miljontals doser av den typen av vaccin och vi vet att det är stabilt.
Samarbetar med forskare, myndigheter och företag
Forskarna samarbetar kontinuerligt med andra forskare, myndigheter och företag.
– Vi och sex partners inledde precis avtalsförhandling om 3 miljoner euro från EU för detta projekt som vi kallar ”OpenCorona”. Där står vi på Karolinska Institutet för vaccinutvecklingen medan de andra bidrar med sin expertis. Till exempel arbetar vi med företaget Cobra Biologics som producerar plasmiderna (små DNA-molekyler) som innehåller delar av SARS-CoV-2 enligt läkemedelsstandard (Good Manufacturing Practice, GMP) och med företaget Adlego som gör toxikologiska studier enligt Good Laboratory Practice, GLP.
Tanken med projektet är bland annat att man ska dela alla data öppet så att andra forskare kan ta del av och lära av det vi gör.
– Vi följer vår egen snitslade bana men anpassar oss också hela tiden till det senaste kunskapsläget och vad andra forskare kommer fram till.
Finansiering viktigt
Finansiering är helt avgörande konstaterar Matti Sällberg.
– Det innebär att vi kan ta oss hela vägen fram till läkemedelsutveckling. Innan hade vi resurser för att få fram en vaccinkandidat, men nu kan vi ta detta hela vägen till en Fas I-studie i människa. Det innebär att när vi har en effektiv vaccinkandidat så kan vi få till produktion av vaccin enligt GMP vilket är den kvalitet som krävs för test på människa. Vi kan också göra toxicitetsstudier enligt GLP, och vi kan genomföra en Fas I-studie med vår partner Karolinska Universitetssjukhuset.
Det innebär också att man kan anställa fler personer som kan jobba med detta och att man kan etablera en produktionslinje för coronavirusvaccin så att man nästa gång det blir ett utbrott har alla bitarna på plats för hur man kan jobba effektivt.
– Det gör en enorm skillnad att ha gjort den här resan en gång tidigare.
För att genomföra Fas II och Fas III studier behöver man dock mer finansiering.
– Då behöver vi mer pengar eller ett samarbete med något läkemedelsbolag. Men jag tror att om vi får fram en lovande vaccinkandidat i en Fas I-studie så kommer det att finnas intressenter som vill utveckla detta vidare.