Det konstaterar Socialstyrelsen i nya preliminära siffor som presenteras i ett pressmeddelande.
Fortsatt minskning
I Sverige drabbas tre personer i timmen av stroke och under 2018 drabbades 25 500 personer av stroke i Sverige. Detta är siffror som visar att en minskning i antalet strokedrabbade patienter jämfört med 2017.
Även under ett längre perspektiv har det skett en tydlig minskning. Under de senaste 20 åren har antalet drabbade av stroke minskat cirka 40 procent. I bästa fall håller denna minskning i sig även kommande år.
Stroke dödar många
Även om antalet drabbade av stroke minskat kraftigt så minskar inte andelen som dör till följd av stroke. Det är alltså färre personer som drabbas, men fortfarande samma andel av de drabbade som avlider.
Av alla de som drabbades av stroke under 2018 var det 6 200 personer som avled. Det är en större andel män jämfört med kvinnor som avlider, runt 40 procent fler per 100 000 invånare.
AKUT-testet avslöjar stroke
Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet. Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och man misstänker stroke ber man personen i fråga utföra följande handlingar:
A – Ansikte. Be personen le och visa tänderna.
K – Kroppsdel. Be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder.
U – Uttal. Be personen säga en enkel mening som “det är vackert väder i dag”.
T – Tid. Varje minut räknas för att rädda liv. Ju fortare behandling sätts in, desto mindre blir skadorna – ring 112!
Misslyckas personen med något av detta rör det sig om misstänkt stroke.