Muntorrhet drabbar både yngre och äldre, men är vanligare hos äldre och sjuka personer till följd av att risken för muntorrhet ökar vid många mediciner. Det hänger ofta ihop med den allmänna hälsan och kan ha många orsaker, men går att behandla.
Orsaker vid muntorrhet
Muntorrhet beror på att det finns för lite saliv i munnen, eller att salivens konsistens inte är som den ska. I munnen finns främst tre spottkörtlar som producerar olika typer av saliv, som sedan blandas till en och samma. Det verkar också finnas ett samband mellan muntorrhet och antalet läkemedel en person tar. Desto fler läkemedel som konsumeras, ju högre risk för muntorrhet. Främst läkemedel mot psykiska besvär har visat sig påverka salivproduktionen.
Vanliga orsaker till muntorrhet
- Strålbehandling av huvud eller hals
- Sjukdom, så som diabetes eller Sjögrens syndrom
- Nervositet eller stress
- Uttorkad kropp
Symtom på muntorrhet
Muntorrhet är den största orsaken till dålig munhälsa. Eftersom muntorrhet hänger ihop med allmänhälsan kan det vara viktigt att söka hjälp för sina symtom. Ofta förvärras symtomen under tid och munnen blir torrare.
Vanliga symtom vid muntorrhet
- Svårt att äta och tugga
- Dålig andedräkt
- Svårt att sova
- Karies
- Infektioner och tandlossning
Så behandlas muntorrhet
Muntorrhet behandlas främst genom egenvård. Vården går ut på att stimulera produktionen av saliv och att ta hand om tänderna. Om inte självvård enligt tips nedan hjälper, så finns det receptbelagda medel som kan lindra symtom.
- Undvik småätande och drick mycket vatten
- Tugga sockerfritt tuggummi. Det finns också sugtabletter och gel som hjälper till att öka mängden saliv i munnen
- Det finns bra medel som fungerar som saliversättare. Finns på apotek
- Ät mat med mycket tuggmotstånd för att stimulera salivproduktionen
Vid muntorrhet är det extra viktigt att besöka tandvården regelbundet eftersom risken för sämre munhälsa är stor. Glöm inte att borsta tänderna med en mjuk tandborste två gånger om dagen!