Ange ditt sökord

Diagnosen latexallergi kan ställas genom hudpricktest eller blodprov. Foto: Shutterstock

Diagnosen latexallergi kan ställas genom hudpricktest eller blodprov. Foto: Shutterstock

Latexallergi – symtom, orsaker och behandling

Latexallergi innebär att man är allergisk mot gummimaterialet latex, som till exempel finns i handskar. Man räknar med att ungefär 1-2 procent av Sveriges befolkning lider av latexallergi.

Annons:

Det vi kallar för ”latex” består oftast av naturgummi från gummiträdet Hevea brasiliensis. Det finns även vissa typer av syntetiskt latex, men dessa brukar inte orsaka besvär eftersom de inte innehåller de protein från gummiträdet som utlöser allergi. Latexallergi började uppmärksammas när allt fler som jobbade inom vården utvecklade allergi i takt med att latex användes mer och mer.

Vanliga produkter med latex

Idag finns en annan medvetenhet om latexallergi. Denna kunskap har lett till att latexprodukter används sparsamt eller ersätts av andra alternativ, till exempel syntetiska material.

Några exempel på produkter med latex är:

  • Hushållshandskar
  • Kosmetika
  • Kondomer
  • Gummistövlar och skosulor
  • Nappar och nappflaskor

Det är vanligt att de som är allergiska mot latex också har en så kallad korsallergi och är allergiska mot bland annat banan, kiwi, avokado och mango.

Symtom på latexallergi

Några vanliga symtom på latexallergi är:

  • Nässelutslag
  • Blåsor
  • Klåda
  • Täppt eller rinnande näsa
  • Luftvägsbesvär

Tiden innan symtomen uppstår varierar. Det kan handla om allt från några minuter till flera timmar efter kontakten med materialet. I undantagsfall får man den allvarliga allergiska reaktionen anafylaxi.

Orsaker till latexallergi

När man allergisk mot latex reagerar man på det protein som ingår i materialet. Den vanligaste orsaken till latexallergi är att man ofta kommit i kontakt med latex. Risken ökar kraftigt om man genomgått många kirurgiska ingrepp eller jobbar i en operationssal eller på en dialysavdelning. Detsamma gäller om man jobbar med något annat yrke där man regelbundet kommer i kontakt med latex.

De som har andra allergier har förhöjd risk att drabbas av latexallergi. Så kallad korsallergi är inte ovanlig. Korsallergi innebär att personer med allergi mot vissa födoämnen kan reagera på latex. Personer med handeksem har lättare att utveckla latexallergi.

Diagnos

Diagnosen latexallergi kan ställas genom hudpricktest eller blodprov. Hudpricktest rekommenderas eftersom det är mer exakt. Vid ett hudpricktest utsätts huden för en liten dos av ämnet som personen tros vara allergisk mot. Om man är allergisk reagerar huden genom utslag.

Behandling och förebyggande av latexallergi

Det viktigaste steget vid konstaterad latexallergi är att sluta använda eller komma i kontakt med latexprodukter. Symtomen brukar försvinna kort efter att man slutat vara i kontakt med materialet. När man vill behandla symtomen på latexallergi efter att ha kommit i kontakt med ämnet är det bäst att använda kortisonkrämer eller mjukgörande krämer.

När ett yngre barn opereras med upprepande tillfällen bör man använda latexfria handskar för att undvika att det får latexallergi. Detsamma kan rekommenderas för vårdpersonal som kommer i kontakt med latex vid upprepade tillfällen. Var uppmärksam på eventuella korsreaktioner mot frukter eller skaldjur.

När bör man söka vård?

Om du misstänker att du har latexallergi kan du kontakt med en vårdcentral för att genomgå en allergiutredning.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: