Perioral dermatit kan drabba vem som helst men sjukdomen är vanligast hos kvinnor mellan 20 och 30 år. Sjukdomens brukar vanligtvis ta några veckor eller några månader från första tecknen till att alla symtom visat sig.
Perioral dermatit kan förväxlas med flera olika hudbesvär med liknande symtom. Några exempel är akne, rosacea och mjälleksem (seborroiskt eksem). Pormaskar är en typ av akne och inte kopplat till perioral dermatit.
Symtom på perioral dermatit
Några av de vanligaste symtomen på perioral dermatit är:
- Röda utslag kring munnen, näsan och ögonen
- Rodnad
- Fjällning
- Brännande eller stickande känsla i huden
De röda utslagen brukar vara det första tecknet på sjukdomen. Utslagen utvecklas till små knottror som kan svida, sticka eller fjälla. Kännetecknande för perioral dermatit är att området närmast läpparna är opåverkat. Om det svider eller sticker är det viktigt att låta bli att klia eftersom det kan förvärra symtomen.
Orsaker till perioral dermatit
Orsakerna till perioral dermatit är inte klarlagda. Det man vet är att sjukdomen är inflammatorisk och att den inte beror på allergi. Utbrott eller försämring av perioral dermatit kopplas ofta till vissa faktorer. Några av dem är:
- Användning av stark kortisonkräm
- Feta krämer och oljor
- Överdriven tvätt
- Täckande smink
Behandling av perioral dermatit
Perioral dermatit brukar ibland behandlas med läkemedel i form av krämer eller gel. Även antibiotika kan vara ett alternativ. Om man väljer att behandla sjukdomen får man ofta prova olika metoder under en längre tidsperiod. Det kan fyra veckor innan man kan bedöma effekten av ett visst läkemedel vid perioral dermatit.
I andra fall kan det räcka att lära sig undvika de utlösande faktorerna till sjukdomen för att må bättre. Om man slutar med kortisonkräm, feta krämer och oljor, täckande smink och andra utlösande faktorer brukar man bli bättre. Sjukdomen kan till en början försämras något innan den blir bättre.
Det är ovanligt att perioral dermatit blir till ett kroniskt besvär. Desto vanligare är att sjukdomen drar sig tillbaka inom några månader utan att man får några ärr. Sjukdomen brukar inte återkomma efter att utslagen har försvunnit. I undantagsfall kan den komma tillbaka efter några år.
När bör man söka vård?
Om du misstänker att du har perioral dermatit bör du kontakta en vårdcentral.