Ange ditt sökord

I studien deltog allt som allt ett sjuttiotal kattungar som var mellan 3 till 8 månader gamla.  Foto: Shutterstock

I studien deltog allt som allt ett sjuttiotal kattungar som var mellan 3 till 8 månader gamla. Foto: Shutterstock

Din katt är inte så självständig som du kan tro

Är katter mer självständiga och mindre tillgivna än hundar? Nej, säger forskare i en ny stuidie som experter menar kan bidra till att vi förstår våra katter mer och anpassar livet med katten bättre.

Annons:

Det är amerikanska forskare som ligger bakom studien där man har gjort observationer på kattungar och följt upp dessa ett år senare.

70 kattungar deltog i studien

I studien deltog allt som allt ett sjuttiotal kattungar som var mellan 3 till 8 månader gamla. Forskarna filmade kattungarna i ett helt nytt och kalt rum där de spenderade två minuter tillsammans med sina ägare. Ägaren gick därefter ut i två minuter för att sedan komma tillbaka i två minuter och sätta sig på det kala golvet.

Under hela tiden filmade forskarna och registrerade huruvida kattungen kom fram till ägaren för att sedan våga undersöka rummet eller om den var ängslig och bara ville vara hos ägaren. Det tredje alternativet var att katten inte alls brydde sig om sin ägare.

Majoriteten visade på en tillgiven och trygg relation

Majoriteten av kattungarna, 65 procent, visade på en både tillgiven och trygg relation genom att dels ha kontakt och även våga upptäcka de nya omgivningarna. Av de kattungar som var osäkra var den största delen ängsliga.

Resultatet kvarstod även vid uppföljningen ett år senare och pekar på att katters dels inte är så självständiga som man kan tro utan även att de är lika tillgivna och har samma behov av sociala band till sina ägare som hundar.

Ny metod att studera katten med

Forskarna bakom studien menar att de resultat man har fått från kattstudien stämmer överens med resultat från tidigare studier med hundar och deras ägare men också med barn och deras föräldrar.

Det är en ny metod för att studera katter då tidigare experiment som uppvisat andra tendenser istället har byggt på både längre experiment och att okända människor kommit in i rummet och då resulterat i andra slutsatser.

Anpassa hur vi tar hand om våra katter

Therese Rehn är husdjursforksare på Sveriges Lantbruksuniversitet och säger i en kommentar till Vetenskapsradion att studien är intressant då den visar att många katter utvecklar starka känslomässiga band till sina ägare och att det är något vi måste försöka anpassa vår katthållning till.

Samtidigt konstaterar Therese Rehn att det är svårt att likställa forskning för katter med hundar och spädbarn men att man kan använda tidigare kunskap för att besvara frågor som hur katter och hundar utvecklar starka sociala band till mattar eller hussar.

Annons:

Källor:

Vetenskapsradion

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: