Det är vanligt att spädbarn utvecklar skorv under sina första veckor. Mjölkskorv är mycket vanligt och de flesta barn som drabbas får endast milda symtom. Vanligtvis försvinner det av sig själv innan barnet fyllt ett år. Även lite äldre barn kan få mjölkskorv.
Termen sebboroiskt eksem används också för att beskriva det som kallas för mjälleksem; en typ av eksem som drabbar ungdomar och vuxna. Mjölkskorv har, trots namnet, inget med intag av mjölk att göra. På engelska brukar skorv kallas för ”cradle cap”.
Symtom på mjölkskorv
Några symtom på mjölkskorv är:
- Kladdiga gulbruna fjäll (främst i hårbotten och ögonbryn)
- Röd hud
- Gulbruna beläggningar, skorpor eller lager (vid stora mängder mjölkskorv som inte behandlats)
Mjölkskorv brukar inte leda till klåda. Det är en ofarlig åkomma som inte brukar göra ont eller leda till ytterligare besvär. Dock kan skorv kladda av sig, se lite konstigt ut och vara jobbigt att få bort. Symtom som liknar mjölkskorv kan sprida sig och även komma på andra platser, som t ex panna, ansikte, armbågar och skinkor.
Orsaker till mjölkskorv
Det bakomliggande orsakerna till skorv är inte helt klarlagda. Brist på fett och bristande skydd i huden tros vara orsakerna. Bristerna försvinner när barnet blir äldre, och då ofta även mjölkskorven. Skorv smittar inte och kan inte kopplas till bristande hygien. Det beror inte heller på allergi.
Behandling av mjölkskorv
Mjölkskorv kan i de allra flesta fall behandlas hemma med enkla metoder. Små mängder skorv kan tas bort genom att smörja barnets hårbotten med barnolja på kvällen. Morgonen efter kan du tvätta hårbotten med milt parfymfritt schampo för barn och sedan försiktigt gnugga bort skorven med en handduk.
Gör om behandlingen om mjölkskorven kommer tillbaka.
Vid mjölkskorv som sitter fast kan man mjuka upp det med receptfria produkter som innehåller salicylsyreolja eller salisylsyrevaselin 1%. På morgonen efter du smörjt kan du försiktigt ta bort skorvfjällen med kam, borste eller handduk och sedan rengöra håret med ett milt barnschampo utan parfym.
Behandlingen kan behöva göras om flera gånger.
Om eksemet spridit sig till andra platser på kroppen kan det behöva behandlas med hydrokortison. Krämer och salvor med hydrokortison finns receptfritt på apoteket, men fråga din läkare om råd innan du använder dem på ett barn under två år.
När bör man söka vård?
Kontakta en vårdcentral eller barnavårdcentral om utslagen kliar, orsakar besvär, släpper vätska eller är såriga. Gör det också om eventuellt eksem behandlats med hydrokortison i en vecka utan förbättring.