Meniskerna är en del av knät och sitter mellan lårbenet och underbenet. Meniskerna är några millimeter tjocka och består av brosk och bindväv. De två meniskerna kallas för den inre (mediala) och yttre (laterala) menisken. Orsaken till att den inre menisken oftare skadas är att den är något mindre rörlig än den yttre. Alla meniskskador är olika och behandlingen beror på hur din skada ser ut. Meniskskador kan läka av sig själva, behöva operation eller rättas till med fysioterapi beroende på allvarlighetsgraden.
Några av meniskernas uppgifter:
- Hålla lårbenet på plats i förhållande till underbenet
- Stabilisera knät
- Fördela ledvätska för att göra det enklare för knät att röras
- Dämpa stötar mot knäts ledytor för att minimera slitage
Meniskskador kan uppstå av flera orsaker
Meniskskador hos yngre orsakas ofta av kraftiga vridningar under idrott. De kan t ex uppstå vid tacklingar i fotboll, handboll och innebandy. Hos äldre kan meniskskador ske av lindrigare orsaker, till följd av att menisken blivit svagare över tid. Meniskskador är ovanliga hos barn.
Meniskskador brukar delas upp i akuta och degenerativa skador. Akuta skador orsakas vid ett tillfälle medan degenerativa skador uppstår över tid. Skador som uppstår över tid anses mer och mer vara ett tecken på, eller en del av utvecklingen av, knäartros.
Symtom på meniskskada
De vanligaste symtomen på meniskskada är ett knä som gör ont när man vrider sig eller sitter på huk, låser sig och svullnar upp. Låsningskänslan kommer ofta som en effekt av att lösa meniskbitar fastnar någonstans i knäleden och hindrar knät från att röra sig som vanligt.
Smärta och andra besvär med ett knä behöver inte bero på en meniskskada. Ledbandsskador (ligamentsskador), korsbandsskador, ledinflammation och smärtor i muskelfästen kan ge liknande symtom.
Behandling av meniskskada
Mindre meniskskador behöver oftast inte opereras. Istället handlar det ofta om att avlasta den drabbade menisken för att sedan sakta börja belasta den. Detta gäller speciellt de som är lite äldre och fåt sin meniskskada av belastning över tid.
Om man tränar på rätt sätt läker de flesta meniskskador över tid. Kontakt med en fysioterapeut rekommenderas, så att du kan vara säker på att du utför rätt övningar för att stärka upp musklerna kring ditt knä.
En meniskskada kan vara frustrerande för de som är vana att träna mycket. Man behöver vara försiktig under läkningen så att man inte förvärrar skadan. Vid en korsbandsskada behöver ofta träningen upphöra under en period för att ersättas av rehab där musklerna runt meniskskadan byggs upp igen.
Vid meniskskador som inte blir bättre av fysioterapin kan det bli tal om operation. Detsamma gäller aktiva idrottare eller andra som behöver kunna utsätta sina knän för tyngre belastning, t ex i sitt yrkesutövande.
När man opererar en menisk görs antingen en borttagning av meniskbitar eller någon typ av reparation. Det görs med titthålsteknik, så kallad artroskopi. Ortopeden tittar även igenom knät för att se om andra knäskador uppkommit. De flesta blir återställda och får ett knä som fungerar ungefär som vanligt. De som fått en meniskskada löper dock större risk att utveckla artros i det drabbade knät.
När bör man söka vård?
Sök vård på en vårdcentral eller akutmottagning vid knäskador som gör att knät låser sig eller att du har svårt att gå. Om du misstänker att du skadat en menisk kan du söka vård på en vårdcentral.