De vanligaste orsakerna till att man blir hes är att man blivit förkyld eller överansträngt rösten, vilket lett till inflammerade stämband. Det är ovanligt att man behöver söka vård för heshet, eftersom symtomen ofta går över på egen hand.
Symtom på dysfoni
Några vanliga symtom på heshet är:
- svagt tal
- ansträngning vid tal
- röst som försvinner helt under kort tid och sedan kommer tillbaka.
Orsaker till heshet
Det som händer när man blir hes är förändringar eller skador på stämbanden eller nerver som är nödvändiga för att stämbanden ska fungera normalt. Oftast beror det på inflammation. När stämbanden är inflammerade kan de inte svänga som vanligt och uppnå sin normala funktion. Det kan göra ont att svälja och hosta.
Förkylningsvirus leder ofta till att man får ont i halsen och hostar. Tillfällig heshet kan vara en följd. Rösten återgår oftast till det normala efter förkylningen. Överansträngningen av rösten och långvarig rökning kan också leda till heshet.
Var sitter stämbanden och vad är deras uppgift?
Stämbanden sträcker sig genom struphuvudet på bredden. De är som en ventil i de övre luftvägarna. Vårt tal uppstår när luft från lungorna passerar genom mellanrummet mellan stämbanden, röstspringan. För att fungera behöver stämbanden bl a vara fuktiga och inte för hårt spända.
Röstens ton avgörs av stämbandens längd och tjockhet. Stämbanden har också några andra funktioner, t ex att gör de att vi kan hosta, harkla och att vi kan undvika att svälja saker i fel strupe.
Lindring och behandling av heshet
Heshet kan inte botas med läkemedel. Däremot kan man göra saker för att minska besvären. Det bästa är att försöka vila rösten och bara att använda den på ett avslappnat sätt när du måste prata. Varm dryck, vatten och sockerfria halstabletter kan hjälpa. Undvik att röka eller att vistas i rökiga miljöer.
Undersökning av heshet
När man söker vård för heshet brukar stämbanden undersökas. Läkaren brukar använda en kamera eller spegel för att leta efter orsaker till hesheten. I vissa fall görs ytterligare undersökningar för att hitta orsaken till hesheten.
Stämbandsknutor och stämbandspolyper
Några komplikationer som kan vara kopplade till heshet är stämbandsknutor och stämbandspolyper. Stämbandsknutor kan behandlas med röstterapi. När man genomgår röstterapi tränar man på sitt tal hos en logoped. Det kan t ex handla om att träna på att använda ett nytt röstläge för att inte anstränga stämbanden.
Stämbandspolyper är en annan typ av stämbandsproblem som kan leda till heshet och andra röstsymtom. Både stämbandsknottror och stämbandspolyper är kopplade till heshet och överbelastning av rösten, men polyperna är en utväxt som i vissa fall kan behöva opereras.
När bör man söka vård?
I de allra flesta fall går heshet över av sig själv. Om du har varit hes i mer än tre veckor kan du kontakta en vårdcentral.