Bakom webbtestet som finns på datorn, surfplattan och i mobilen står Livsmedelsverket.
Få en bild av hur hälsosamt du äter
Tanken är att Matvanekollen ska finnas för alla som snabbt och enkelt vill få en bild av hur hälsosamt man äter.
– Vi vill att det ska vara roligt och enkelt att börja äta lite bättre. Den som gör Matvanekollen får både veta vad som redan är bra och vad hen skulle tjäna på att förändra, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Matvanekollen bygger på de svenska kostråden. Hitta ditt sätt, som visar hur vi kan äta bra för både hälsan och miljön. Den som gör testet får feedback om hen till exempel äter tillräckligt med fullkorn och grönsaker eller behöver äta minde kött, socker och salt. Matvanekollen ger också konkreta tips om vad var och en kan göra för att äta mer hälsosamt.
– Ett tips är att börja med att lägga till en bra vana istället för att ta bort en dålig. Då är det lättare att hålla fast vid vanan över tid. Också små förändringar kan göra stor skillnad för hälsan, säger Åsa Brugård Konde.
Kan följa dina matvanor över tid
Webbtestet är utvecklat för att kunna användas på olika enheter. Det innehåller frågor om grönsaker och frukt, fullkorn, mejeriprodukter, matfett, sötsaker och fysisk aktivitet. Den som gör testet kan välja att få sina resultat skickade till sin e-postadress. Det gör det också möjligt att se hur ens matvanor förändras över tid.
– Vi tar gärna emot synpunkter och idéer om hur vi kan utveckla Matvanekollen, så att det blir ett ännu mer användbart verktyg för alla som vill förbättra sina matvanor, säger Åsa Brugård Konde.
Ett verktyg även för hälso- och sjukvården
Matvanekollen kan också användas av läkare, sjuksköterskor och andra inom hälso- och sjukvården som vill prata om matvanor med sina patienter. Genom att låta sina patienter göra testet får de ett översiktligt underlag för att börja prata om matvanor och vilka förändringar patienterna skulle kunna göra för att må bättre.
För hälso- och sjukvårdspersonal som vill använda Matvanekollen i sitt arbete har Livsmedelsverket tagit fram en särskild handledning.