Ange ditt sökord

Getingstick kan vara smärtsamma, och i vissa fall kan de leda till allergiska reaktioner. Foto: Shutterstock

Getingstick kan vara smärtsamma, och i vissa fall kan de leda till allergiska reaktioner. Foto: Shutterstock

Getingstick – symtom och lindring

Sommaren för inte bara fint väder och ledighet med sig. Det är främst under sommaren vi kommer i kontakt med insekter, och utsätts för t ex getingstick och andra sommarplågor.

Annons:

Getingar är viktiga för naturens kretslopp eftersom de pollinerar (befruktar) bär, frukt, blommor och andra växter. De är också ett rovdjur som fångar larver. Trots deras goda effekt på naturen kan de vara jobbiga att ha att göra med för oss människor, speciellt under vissa år när de är fler än vanligt.

Getingstick kan vara smärtsamma, och i vissa fall kan de leda till allergiska reaktioner. Här kan du läsa mer om symtomen och även lära dig vad du kan göra för att undvika att bli stucken.

Symtom och lindring vid getingstick

Några vanliga symtom vid getingstick är:

  • intensiv och pulserande smärta där du blivit stucken
  • rodnad och svullnad
  • sveda och klåda.

När man fått ett getingstick kan det hända att gadden sitter kvar i huden. Gadden har en giftblåsa som kan fortsätta föra in gift i huden under någon minut, även om getingen inte sitter kvar. En bra metod för att få bort en gadd är att skrapa bort den med nageln eller en matkniv.

Kallt vatten eller en isbit (ett bra tips att linda in isen i en handduk) kan vara ett bra sätt att mildra smärtan och svullnaden på platsen man blivit stucken. Smärtstillande, kylande eller lokalbedövande krämer och salvor kan hjälpa mot klådan och svedan.

Sätt gärna ett plåster över getingsticket för att undvika eventuella infektioner.

Getingstick hos barn och äldre

Vissa grupper är mer känsliga för getingstick, t ex barn, äldre och de som har någon hjärt-lungsjukdom. Reaktionerna på getingsticket kan bli kraftigare.

Insektsallergi

Ungefär en procent av Sveriges befolkning är allergiska mot getingstick. Allergin kallas för insektsallergi. Allergiska reaktioner är ganska ovanliga, men om man får en anafylaktisk chock kan det till och med vara livshotande. En anafylaktisk chock behandlas med adrenalinpenna. Oftast har de med redan upptäckta allvarliga allergier en sådan med sig.

Orsakerna till insektsallergi är inte klarlagda, men det är troligare att man är allergisk om man har en nära släkting med insektsallergi eller om man blivit stucken många gånger. Barn blir oftare stungna av getingar än vuxna. Trots det är allergiska reaktioner vanligare hos vuxna.

Att undvika getingstick

Risken för att bli stucken av en geting är störst under sommaren och hösten. Getingar attackerar och sticker i försvar, när de eller deras bo är hotade. Tänk också på att alla getingar inte har bon högt upp. Det finns även jordgetingar som bygger bon på marken. Att trampa ned i ett jordgetingbo utlöser ungefär samma reaktion hos getingarna som att slå på deras hängande bo.

Några råd för att undvika getingstick:

  • Få inte panik om du är bland getingar. Det kan ibland vara svårt att hålla sig lugn men risken att bli stucken ökar om man gör plötsliga rörelser och t ex viftar med händerna
  • Undvik att gå barfota. Tänk på att getingar kan krypa runt på marken även inomhus
  • Lär dig hur getingbon ser ut och var de brukar finnas
  • Undvik getingbon och revir
  • Ta bort de bon som är nära bostaden. Var försiktig när du gör det och försök inte att ta bort getingbon om du lider av insektsallergi.
  • Var försiktig med mat och dryck utomhus. Getingar tycker om socker och kan t ex krypa ned i läskburkar eller dryckesglas
  • Undvik att ha mångfärgade, blommiga kläder under getingsäsongen. Getingar dras till dessa färger

När bör man söka vård?

Man bör kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning omedelbart:

  • om man har insektsallergi och fått ett getingstick
  • om man fått ett getingstick i munnen
  • om man har blivit stucken flera gånger vid samma tillfälle och får kraftig klåda och svullnad
  • om smärtan, rodnaden och svullnaden där man blivit stucken blir kraftig och förvärras några dagar senare.
Annons:

Källor:

Källor: 1177.se, lakartidningen.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: