Ange ditt sökord

Att få bjuda den som vårdas och dennes närstående på leenden och glädje mitt i allt det svåra betyder mycket, säger sjuksköterskan Johanna Kesti. Foto: Shutterstock

Att få bjuda den som vårdas och dennes närstående på leenden och glädje mitt i allt det svåra betyder mycket, säger sjuksköterskan Johanna Kesti. Foto: Shutterstock

Inom den palliativa vården är det många som avslutar sina liv och har besvärande symtom av sina sjukdomar.  Foto: Shutterstock

Inom den palliativa vården är det många som avslutar sina liv och har besvärande symtom av sina sjukdomar. Foto: Shutterstock

Att jobba med palliativ vård: ”Att möta människor i kris är en stor utmaning”

För Johanna Kesti var det arbetet inom demensvården under sena tonåren som blev startskottet på en karriär inom vården och framförallt, palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede. Det kan låta tungt men Johanna Kesti har aldrig ångrat sitt val.

Annons:

Att bli sjuksköterska kändes naturligt för mig, jag har alltid varit en vårdande person som brytt mig mycket om människor som har det besvärligt. Som 17-åring började jag jobba inom demensvården, till en början som vårdbiträde och sedan som undersköterska. Vårdavdelningen jag jobbade på inriktade sig på palliativ vård för personer med demensdiagnos och olika psykiska sjukdomar och där föddes mitt brinnande intresse för palliativ vård, berättar Johanna Kesti.

Utmanande och givande att vårda i livets slutskede 

Johanna har en bred bakgrund med en kandidatexamen i medicinsk folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet och sjuksköterskeutbildning från Ersta högskola. Sedan 2013 arbetar hon på sin nuvarande arbetsplats.

Den största utmaningen och det som kan bli riktigt tufft till och från är att möta människor i kris. Inom den palliativa vården ställs många gånger allt på sin spets och där jag arbetar är det många som avslutar sina liv och har besvärande symtom av sina sjukdomar. Såväl personerna med palliativa behov som vårdas på avdelningen som deras närstående behöver en fast punkt i den svåra tillvaro de befinner sig i och att vara den personen är utmanande men samtidigt väldigt givande.

Även om vardagen kan vara tuff på jobbet menar Johanna att det roligaste ändå är att känna att man gör nytta för varje person man möter.

Det är en sådan arbetsglädje och det är en ynnest att varje dag då man går till jobbet känna sig lycklig över att man arbetar med det man gör. Arbetskollegorna är oerhört viktiga och tillsammans har vi roligt på jobbet just för att vi trivs med våra jobb. Att få bjuda den som vårdas och dennes närstående på leenden, glädje och skratt mitt i allt det svåra betyder mycket och gör jobbet givande samtidigt som det skapar en varm och inbjudande vårdmiljö.

Samtidigt står Johanna och kollegorna inför stora utmaningar i form av svåra, komplexa och etiska situationer som kan ha stor inverkan på den som vårdas och dennes närståendes liv och välmående. 

Situationer som rör ställningstaganden kring olika medicinska behandlingar är exempel på situationer som utmanar oss som personal dagligen. 

Viktig länk under vårdtiden

Med åren har det blivit många minnen och Johanna har svårt att nämna något enskilt fall eller någon enskild situation.

Jobbet skapar många bestående och berörande minnen men ett minne är den unga tjej som jag var primäransvarig för (Johanna hade huvudansvaret för patienten, reds. anm.) och som hade spridd cancer. Hennes mamma var mycket engagerad och hade svårt att lita på vårdpersonal och läkare men mig fattade både mor och dotter tycke för redan vid inskrivningen och jag blev en viktig länk under vårdtiden då de upplevde att de var trygga med mig. Sådana situationer är krävande men samtidigt värmande och givande och något jag troligen kommer minnas länge. 

Johannas råd till den som vill arbeta med palliativ vård

Om tio år hoppa Johanna att hon fortsätter vara kvar inom den specialiserade palliativa vården, förhoppningsvis inom en ledarroll och kanske även inom forskningens värld. Till den som också vill söka sig till Johannas yrkesroll har hon ett konkret råd på vägen.

Att alltid påminna sig om att de människor vi möter inte är besvärliga, dom har det besvärligt. Det tankesättet har hjälpt mig mycket under åren i situationer då jag möter personer i kris- och sorgereaktioner. 

Avslutningsvis konstaterar Johanna att även om jobbet stundom kan vara tungt så har hon hittat sätt att hämta energi och ladda om.

Jag tränar, det har alltid varit viktigt för mig för att rensa tankarna och återfå energin. Familjen är också väldigt viktig för mig och där får jag dagligen det stöd jag behöver för att göra ett bra jobb.

Namn: Johanna Kesti 

Familj: Maken Johannes, tillsammans har vi en dotter på snart ett halvår. 

Bor: Bromma, Stockholm 

Yrkestitel: Legitimerad sjuksköterska

Senast lästa bok: I skuggan av sommaren, skriven av Peter Strang.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: