Tvärtemot vad man kan tro så sker merparten av dödsfallen inte av lungsjukdomar, utan av hjärt- och kärlsjukdomar. Det konstaterar forskare vid bland annat Universitätsmedizin Mainz i Tyskland i en ny rapport, framtagen i samarbete med Europeiska hjärtläkarsällskapet (European Society of Cardiology).
Dålig luft dödar årligen 800 000 européer
I luften rör sig små, små partiklar som är osynliga för blotta ögat men som årligen skördar miljontals liv runt om i världen. Partiklarna bildas främst vid förbränning och genom att gaser från förbränningen kondenserar.
År 2015 inträffade 8,8 miljoner dödsfall till följd av luftföroreningar, varav närmare 800 000 tusen var européer. Det är nästan dubbelt så många än vad man tidigare har trott. I Sverige, där luften är betydligt bättre än i många andra länder, var antalet dödsfall 8 233 stycken under samma år, det vill säga 84 personer per 100 000 invånare. Det är bättre än både Tyskland (154) och Storbritannien (98), men sämre än Norge (62) och Island (43).
Trots att luften anses ganska likvärdig i västra och östra Europa är dödstalen högre i den östra delen, vilket man tror beror på att västra Europa har en mer utvecklad hälso- och sjukvård.
Fler negativa hälsoeffekter kan komma att påvisas framöver
Hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke ligger bakom 40-80 procent av dem som dör av dålig luft. Jämfört med lungsjukdomar så utgör det nästan en dubbelt så stor andel.
Bertil Forsberg är professor i miljömedicin vid Umeå universitet och han tror även att det framöver, i takt med att vår kunskap kring luftföroreningar ökar, kommer visa sig att förorenad luft orsaker fler negativa hälsoeffekter än redan nämna sjukdomar. Han nämner till exempel det kognitiva och att demens skulle kunna vara en sådan.