Ange ditt sökord

Hur besvärande pollensäsongen väntas bli för dig som är pollenallergiker väntas skilja sig stort beroende på var i landet du bor. Foto: Shutterstock

Hur besvärande pollensäsongen väntas bli för dig som är pollenallergiker väntas skilja sig stort beroende på var i landet du bor. Foto: Shutterstock

Framför allt är det pollen från björk och al som kommer bli extra besvärligt i år. Foto: Shutterstock

Framför allt är det pollen från björk och al som kommer bli extra besvärligt i år. Foto: Shutterstock

Pollensäsongen igång – kan bli värsta säsongen på 45 år

Våren är på gång och redan nu finns låga halter al- och hasselpollen i luften och nivåerna väntas öka under veckan. På vissa håll i landet spås årets pollensäsong även bli den värsta på 45 år.

Annons:

Prognoserna för årets pollensäsong skiljer sig dock mycket mellan olika delar av landet.

Pollensäsongen är igång

Enligt Natuhistoriska riksmuseets mätningar finns pollen från al och hassel redan nu i luften i delar av värmland. Anledningen är att det har varit ovanligt mild luft och att våren väntas komma väldigt tidigt i år.

När värmen stiger ökar också pollenhalterna och man kan redan konstatera att pollensäsongen nu är igång.

Stora regionala skillnader

Hur besvärande pollensäsongen väntas bli för dig som är pollenallergiker väntas skilja sig stort beroende på var i landet du bor. I de östra delarna av landet kan det bli en lugnare pollensäsong jämfört med föregående år och experter räknar med en mild säsong.

På andra håll i landet, i västra och södra Sverige, kan man däremot vänta sig ett tufft år om man är pollenallergiker. Där spår pollenexperter att det kan bli en av de värsta säsongerna sedan man började mäta för 45 år sedan. En av anledningarna tros vara den extremt varma sommaren 2018 som har lett till att många av de vårblommande träden har kunnat ladda upp ordentligt inför säsongen. I västra delarna av Sverige var förra årets pollensäsong dessutom måttlig vilket kan förklara prognosen att årets säsong blir värre. Framför allt är det pollen från björk och al som väntas bli extra besvärligt i år.

Börja behandla i tid

Symtomen och besvären vid pollenallergi varierar från person till person och medan några kommer undan med lättare snuva kan andra knappt vistas ute. En viktig detalj är att inte börja behandla för sent.

– Anledningen till att man vill att du vid pollenallergi börjar behandla tidigt är att om du väntar för länge så har histaminer och andra ämnen som frisätts vid en allergisk reaktion hunnit sätta igång den inflammatoriska processen ordentligt. Då är det helt enkelt svårare att få hejd på symtomen, säger Maria Calles,farmacispecialist på Apotek Hjärtat.

Maria Calles konstaterar att även om det blir något dyrare att påbörja medicineringen innan man börjar känna symtomen blir det oftast inte aktuellt med några stora summor då de flesta antihistaminer enligt Maria Calles är ganska billiga.

– Dessutom tycker nog de flesta att det är värt en del att kunna må bättre och slippa vara trött med rinnande ögon, menar Maria Calles.

Typiska allergisymtom

Första gången immunförsvaret reagerar (eller snarare överreagerar) på pollen bildas så kallade allergiantikroppar som placerar sig på speciella celler (mastceller) ibland annat näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor. Därmed har man blivit sensibiliserad, det vill säga överkänslig för pollen (pollenallergisk). När man sedan kommer i kontakt med frömjöl (pollen) som flyger omkring i luften känner allergiantikropparna igen pollenmolekylerna och mastcellerna släpper bland annat ut ämnet histamin som utlöser de typiska allergisymtomen som snuva och röda och kliande ögon. Både vuxna och barn kan drabbas av pollenallergi.

– För en hel familj som är allergiska ska både vuxna och barn börja medicineringen tidigt, säger Maria Calles.

Viktigt att tänka på är att när det kommer till riktigt små barn med pollenallergi så ska du alltid börja med att vända dig till sjukvården för att få rätt diagnos och rätt val av behandling.

Fler tips och råd från experten hittar du här

Annons:

Källor:

Sveriges television

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: