Det finns mycket forskning kring fysisk aktivitet och depression, men där de flesta studier visar på fysisk aktivitet som behandling mot depression så pekar den aktuella studien på att det också går att skydda sig mot depressioner genom att motionera.
Genetisk data visar orsakssamband
Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm, förklarar att forskarna i den här studien har använt sig av genetisk data för att förstå orsakssambandet. Det har de gjort för att förstå om det verkligen är den fysiska aktiviteten i sig som minskar risken för depression och att det inte beror på livsstilen hos de fysiskt aktiva.
Konstaterar att fysisk aktivitet förebygger depression
Underlaget för studien är genetisk data från över 400 000 personer i Storbritannien. Med hjälp av accelerometrar, det vill säga en typ av rörelsemätare, har forskarna kunnat analysera mängden fysisk aktivitet. Enligt Anders Hansen så är det en otroligt komplicerad analys som har gjorts.
Metoden som forskarna använde kallas mendelsk randomisering, vilket är en statistisk metod för att skilja statistiska samband från orsakssamband. På så vis har man kunnat ta hänsyn till både genetisk information och faktiska data över hur mycket personerna har rört på sig och utifrån det kunnat konstatera att fysik aktivitet har en skyddande effekt mot depression.
Studien ger en ny pusselbit till forskningen
Vad studien däremot inte säger något om är om en viss aktivitet är mer effektiv än någon annan och om det finns skillnader mellan olika grupper av individer.
Trots det säger Anders Hansen att om man slår ihop resultatet från den här undersökningen med alla andra undersökningar så står det klart att fysisk aktivitet inte bara är ett sätt att behandla depression, utan att det även går att förebygga framtida depressioner. Det är alltså inget enskilt bevis, men ger en pusselbit som vi nog inte haft sedan tidigare.