Metoden att ta medicin via luktnerven i näsan direkt in i hjärnan skulle i sig kunna revolutionera medicinering vid psykisk ohälsa menar luktforskaren Johan Lundström vid institutionen för klinisk neuroevtenskap vid Karolinska institutet.
Undersökte hur bebisars kropslukt påverkar människor
Baserat på egna erfarenheter ville Johan Lundström och en kollega ta reda på exakt hur bebisars kroppslukt påverkar människor. I sina försök lät forskarna med hjälp av magnetkamera studera hjärnan hos trettio kvinnor samtidigt som kvinnorna fick lukta på mössor som burits av nyfödda.
Resultatet jämfördes sedean med resultatet från när kvinnorna luktade på andra lukter.
Liknande effekt på hjärnan som psykofarmaka
Det visade sig att bebisdoften hade en liknande effekt på hjärnan som psykofarmaka, det vill säga en positiv effekt på hjärnans belöningscentra vilket gör människor mer glada och harmoniska. En bebis kroppslukt innehåller i snitt 150 kemikalier och forskarna säger att det är för tidigt att säga vilka av dessa som ger effekt.
I dagsläget är man långt ifrån att testa metoden fullt ut och eftersom alla försök hittills har gjorts på kvinnor går det inte att säga hur män reagerar. Forskarna har däremot fått pengar för att göra studier på även män och teorin är att effekten är densamma.
Mediciner via näsan ger färre biverkningar
Metoden, att ta läkemedel via nässpräy, kan enligt Johan Lundström revolutionera hur vi intar läkemedel, åtminstone när det kommer till psykofarma. Anledningen är att de kemikalier som ska in i hjärnan idag måste passera blod- hjärnbarriären som skyddar hjärnan vilket enligt Johan Lundström kräver höga doser som i sin tur kan ge många biverkningar.
Luktnerven går istället rakt ini hjärnan och kan därför transportera kemikalierna den vägen vilket skulle kunna innebära en stor utveckling för läkemedel vid depression.