Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Juridiska analyserna håller inte
Den utredning i frågan som har gjorts presenterades redan för ett par år sedan, närmare bestämt hösten 2015. Där framgick bland annat förslag på hur organ bättre tas till vara och att anhöriga i de fall där det inte finns hopp om förbättring för en patient på en intensivvårdsavdelning ska tillfrågas om organdonation.
Den möjligheten finns i många andra länder men i Sverige menar regeringskansliets jurister att förslaget krockar med svensk grundlag som fastställer att individers rätt till samtycke om vård garanteras. Till Ekot säger socialminister Annika Strandhäll att de juridiska anlyserna i den utredning som nu ligger inte håller måttet. På grund av de invändningar som har kommit vill regeringen nu utreda frågan på nytt.
Många hinner dö innan de får nya organ
Varje år dör mellan 30 till 50 personer i landet då de inte hinner få nya organ som njurar, lever eller lungor. Omkring 800 personer väntar idag i Sverige på ett organ för transplantation.
Andelen transplantationer är lägre än i många andra länder, detta trots att en majoritet av svenskarna är villiga att donera organ efter döden.
Inrättar ett nytt centrum
Regeringen har nu beslutat avskaffa det befintliga rådet för organ- och vävnadsdonation. Istället väljer man att i väntan på den nya utredningen att inrätta ett nationellt donationsfrämjande centrum.
Detta centrum kommer att stå under Socialstyrelsen.
Fakta: Organtransplantationer 2017
- Antalet personer som donerade sina organ efter döden: 188
- Njurtransplantationer: 474, varav 125 med levande donator
- Hjärttransplantationer: 62
- Lungtransplantationer: 64
- Levertransplantationer: 181
- Patienter på väntelistan 800, varav 680 väntar på en njure (per 30/9 2017)